Mats Lunders kende een moeilijke winter. De 22-jarige Lierenaar toonde echter – met vorige week winst op het Vlaams kampioenschap halve marathon – beterschap. In het Nederlandse Brunssum werd Lunders tweede Belg op de sterk bezette 10km en klokte er op het pittige parcours een knappe 30’16. “Deze zomer mik ik op de EK-limiet op de 10.000m”, sprak de jonge atleet hoopvol.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Het werd een fikse strijd bij de Belgen in Brunssum. Achter het Afrikaanse geweld vochten Antoine Duvivier, Florent Caelen en Mats Lunders een verbeten strijd op het heuvelachtige parcours. Uiteindelijk kwam Caelen, van de drie de meest ervaren op de weg, er als snelste uit. Lunders strandde – met een snelle 30’16 – op amper 4 seconden. “Ik had een mindere start, maar kwam snel vooraan. Met de Belgen hadden we een goed groepje en we bleven lang samen. Florent was nog net te sterk op het einde, maar ik ben tevreden over mijn wedstrijd”, vat Lunders samen.

Mats Lunders werd afgelopen zomer achtste op de 10.000m op het EK voor beloften in Tampere. Een valpartij in de laatste vijf ronden ontnam hem toen echter een dichtere ereplaats. “Die val heb ik nog lang meegesleept”, aldus de leerkracht-in-opleiding. “De hele winter bolde het niet zoals het zou moeten en op het einde van de winter liep ik een kleine blessure aan de voet op. Die werd wel goed behandeld, zodat ik er nu opnieuw volledig sta.”

“Trainerswissel? Niets van aan!”

Dat de prestaties deze winter wat uitbleven, deed de geruchtenmolen al snel draaien. Mats Lunders zou zijn jarenlange begeleiding door zijn trainster, en zelf voormalig atlete, Véronique Collard on hold zetten en op zoek zijn geweest naar een nieuwe coach. “Niets van aan”, klinkt Lunders nu. “Ik weet ook niet waar het vandaan kwam, maar ik heb nooit plannen gedacht om bij Veronique weg te gaan. Ik kreeg verschillende telefoontjes van journalisten om te vragen hoe de vork aan de steel zat, maar heb hen allemaal moeten teleurstellen. Nee, de relatie met mijn trainster is nog altijd perfect, dus ik zie geen reden om te veranderen.”

EK-limiet grote doel

De mindere winter die Lunders had is intussen al van tafel geveegd. Met vorige week een Vlaamse titel op de halve marathon en afgelopen weekend een 15e stek op de Parelloop in het Nederlandse Brunssum, kan de LYRA-atleet vooruitblikken naar de zomer. Deze zomer mik ik allereerst op de EK-limiet op de 10.000m”, klinkt Lunders. “Het wordt afwachten als ik daarmee dan ook naar het EK mag, want de concurrentie is niet mals. Ik hoop half juni, in Leiden, een serieuze aanval te doen op die limiet. Verder treedt ik aan op de 1500m op het PK en hoop ik op een mooie prestatie op het BK 10.000m. Vorig jaar moest ik nog de duimen leggen voor Abdelhadi El Hachimi, maar ik hoop het de marathonspecialist en “zijn Luikse bende” dit jaar opnieuw op zijn minst moeilijk te maken.”