Met Bernard Lagat heeft vandaag in Berlijn één van de grootste atleten sinds 2000 afscheid genomen van de piste. Op de prestigieuze ISTAF meeting in Berlijn werd hij over 3.000 meter tweede in 7’43″63. Lagat, geboren als Keniaan en in 2005 genaturaliseerd tot Amerikaan, is één van de allergrootste middellange afstandlopers die er ooit geweest zijn. Tot op vandaag, op zijn enenveertigste, was hij absolute wereldtop.

Een atleet die, zoals Lagat tussen 2000 en 2016 deed, meer dan vijftien jaar aan de wereldtop meedraait in de halve fond, is er nooit geweest. Aan het begin van dit seizoen gaf hij aan dat het zijn laatste jaar op de piste zou worden, en de meeting in Berlijn vandaag was zijn laatste kunstje. Alwhoewel, Lagat gaat nog door op de weg, maar heeft zelf nog niet helemaal uitgemaakt of dat met grote ambities zal zijn. Een volledig overzicht van zijn carrière geven is onbegonnen werk, maar zijn twee olympische medailles en WK-dubbel springen eruit. In Sydney won hij brons op de 1500 meter, in Athene werd het voor hem zilver. In 2007, toen al 33, lukte hij op het WK dubbel goud in de 1500 en 5.000 meter. Hij won ook drie keer WK-zilver, een keer WK-brons en werd drie keer wereldkampioen indoor. Zichzelf goed verzorgen en zich niet kapot trainen, daarin was Lagat, of ‘Kip’ voor de vrienden, een meester. In Rio werd hij als eenenveertigjarige nog vijfde in de 5.000 meter. Leeftijd leek op de Keniaanse én Amerikaanse recordhouder geen vat te hebben.

Ook de persoonlijke records van Lagat zijn ronduit indrukwekkend. In de 1500 kwam hij tot 3’26″34 en is hij nog steeds de nummer twee aller tijden. Die prestatie zullen veel Belgische atletiekliefhebbers zich nog levendig herinneren, want ze werd in 2001 in Brussel gevestigd. Met zijn fenomenale chrono won Lagat niet eens de wedstrijd, want El Guerrouj was met 3’26″12 nog sneller. Beelden van dit beklijvend duel vindt u hieronder. In de mijl liep hij 3’47″28, in de 3.000 meter 7’29″00 en in de 5.000 meter 12’53″60.