Priscah Jeptoo - Foto: Ccho
Priscah Jeptoo – Foto: Ccho

Dat het uitkijken wordt naar de mannenrace op de marathon van Londen was al gekend, maar dat ook de vrouwenwedstrijd wel eens bijzonder interessant kan verlopen, werd gisteren pas bekendgemaakt. Naast titelverdedigster Priscah Jeptoo komen heel wat internationale topatleten, inclusief debutante Tirunesh Dibaba, aan de start in de Britse hoofdstad.

“We hebben de regerende Olympische kampioene aan de start, naast de winnares vna de laatste twee wereldkampioenschappen marathon”, mocht organisator Dave Bedford bekendmaken. “Verder bovendien de laatste winnaressen van de marathons van Berlijn, Tokyo, Parijs én Osaka. En dan vergeet ik nog Tirunesh Dibaba, de grootste 10.000m-loopster aller tijden.” Met drie vrouwen die al eens onder de magische 2u20′ liepen en acht die de kaap van de 2ui25′ sloopten, wordt het ook bij de vrouwen een verbeten strijd voorin.

Voor Tirunesh Dibaba wordt het, net als Mo Farah, een debuut op de langste Olympische afstand. Dibaba is vooral gekend van haar successen op de piste.  Dibaba won dubbel goud (5000 en 10.000m) op de Spelen in Peking en verlengde haar titel op de 10.000m in Londen. Ze won al twee wereldtitels op de 5000m en drie titels op de 10.000m. Met die successen is ze, naar haar mannelijke evenbeeld en landgenoot Kenenisa Bekele, veruit de meest succesvolle afstandsatlete aller tijden. Dibaba zou vorig jaar al gestart zijn in Londen, maar een scheenbeenblessure gooide toen roet in het eten.

Priscah Jeptoo won, na Londen vorig jaar, bovendien ook de marathon van New York. Dat dubbeltje maakte haar in één klap 500.000 dollar rijker. Het verlengen van haar titel in Londen wordt geen sinecure want onder meer Tiki Gelana, de regerende Olympische kampioene, verschijnt eveneens aan de start. Met 2u18’58 heeft zij het snelste persoonlijke beste van alle deelneemsters. Verder mogen ook de Keniaanse Edna Kiplagat, de regerende wereldkampioene en tweemaal tweede in de laatste twee edities van Londen marathon, en Florence Kiplagat, de winnares van de marathon van Berlijn, afgelopen september. Van Ethiopische zijde wordt stevig weerwerk verwacht van Abere Kebede, dubbel winnares in Berlijn en laatste laureaat van de Tokyo marathon, en Feysa Tadesse, overwinnares in Parijs.