Alan Webb gaat volgende maand met pensioen. De Amerikaanse atleet maakte vooral furore op de middenlange afstand en was bij ons vooral gekend door zijn succesvolle passage op de meeting in Brasschaat. De 31-jarige Webb zou zich nu willen toeleggen op de triatlon.

Webb was al enige tijd naar de achtergrond van het internationale toneel verschoven. De Amerikaan nam deel aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene, waar hij strandde in de reeksen van de 1500m, een afstand waar hij meervoudig Amerikaans kampioen op werd. Zijn persoonlijke beste op die afstand zette hij twee jaar later neer. Toen klokte hij 3’30″54.

Alan Webb zal bij ons vooral gekend zijn door zijn opvallende prestatie op de meeting in Brasschaat, in 2007 (zie video hierboven). Webb liep er toen een nieuw Amerikaans record op de mijl. Met 3’46″91 verpulverde hij het 25-jaar oude nationale record. (Vijf jaar later keerden de heren van het Amerikaanse Flotrack overigens nog eens terug naar het “legendarische Brasschaat” – zie hieronder). Datzelfde jaar won Alan Webb bovendien ook de 800m op de Nacht van de Atletiek in Heusden (1’43″84). Sinds dat opvallende jaar sukkelde Webb met de conditie en had last van enkele blessures. Webb bleef trainen, maar zijn oude niveau haalde hij niet meer. In 2013 werd zijn contract met Nike opgezegd.

Zijn laatste wedstrijd worden de Millrose Games op 15 februari.