De Kenyaan Eliud Kipchoge heeft de marathon in Londen gewonnen in 2u04:42. De 30-jarige ex-wereldkampioen veldlopen liet de ex-wereldrecordhouder op de marathon Wilson Kipsang achter in de laatste kilometer. Wereldrecordhouder Denis Kimetto werd derde op een kleine minuut.

Wilson Kipsang, hier aan het werk in de marathon  van Berlijn - Foto: Avda
Wilson Kipsang, hier aan het werk in de marathon van Berlijn – Foto: Avda

Er werd de dagen voor de wedstrijd al heel wat gespeculeerd over wie zou winnen, menig expert was het er over eens dat het tussen ex-wereldrecordhouder Kipsang en wereldrecordhouder Kimetto zou gaan voor eindwinst maar er moest natuurlijk nog gelopen worden. De kopgroep startte aanvankelijk nog op wereldrecordtempo maar eenmaal de hazen hun werk er op zat, zakte het tempo. En dus kregen we in de laatste 15 kilometer een spannende strijd tussen een tiental atleten. De eerste versnelling zorgde meteen voor afscheiding en met nog minder dan tien kilometer te gaan zaten topfavorieten Kipsang en Kimetto nog steeds goed vooraan. Maar wanneer Kipsang alle registers open trok op vier kilometer van het einde moest Kimetto de rol lossen. Enkel Kipchoge kon nog volgen. Beide gaven nog een goede indruk en op een dikke kilometer van het einde zette Kipchoge zijn laatste versnelling in. Kipsang was duidelijk de mindere van de twee en moest tevreden zijn met een tweede plaats. Kipchoge legde de laatste 2,195 kilometer af met een gemiddelde snelheid van meer dan 21 kilometer per uur. Wereldrecordhouder Kimetto kwam binnen na 2u05:50 op een derde plaats.

Tigist Tufa verrast bij de vrouwen

Ook bij de vrouwen beloofde het een mooie strijd te worden tussen enkele Keniaanse en Ethiopische dames. Een groepje van een tiental atletes liep heel lang samen tot de Ethiopische Tigist Tufa na 35 kilometer haar moment koos. Ze schakelde enkele versnellingen hoger en niemand kon nog aanpikken. Na 2u23:22 kwam ze solo aan met twintig seconden voorsprong op de topfavorietes Mary Keitany en Tirfi Tsegaye. Florence Kiplagat kende een off-day en finishte als vijde in een tijd van 2u24:15.

De uitslag kan u hier vinden.