Hoogspringer Bohdan Bondarenko heeft de wedstrijd in de World Challenge in Tokyo gewonnen. De Oekraïense wereldkampioen sprong over 2m40. De Rus Ivan Ukhov strandde op 2m34, na afgelopen vrijdag in Doha nog 2m41 gesprongen te hebben.

Wereldkampioen Bohdan Bondarenko was zowat de enige naam die nog ontbrak op de indrukwekkende wereldranglijst in het hoogspringen bij de mannen. Met zijn winnende 2m40 voegt de lange Oekraïner zich bij de Canadees Derek Drouin (2m40) en de Russen Aleksey Dmitrik (2m40 indoor) en Ivan Ukhov (2m42 indoor én 2m41 outdoor). Het is nog maar de eerste maal in de geschiedenis dat vier mannen over 2m40 gaan op één jaar tijd. Rekeninghoudend met het feit dat we nog maar begin mei zijn, staat ons dus een bijzonder boeiend hoogspringseizoen te wachten.

Afgelopen vrijdag, op de openingsmanche van de Diamond League in Doha, won Ukhov met 2m41. In die competitie gingen vier heren over 2m37, eveneens uniek in de geschiedenis. De Qatarees Mutaz Barshim, de Canadees Derek Drouin en de Amerikaan Erik Kynard waren toen, samen met Ukhov uiteraard, verantwoordelijk voor dat record.

Het wereldrecord in het hoogspringen bij de mannen staat al sinds 1993 op naam van de Cubaan Javier Sotomayor (2m45). Bondarenko poogde in Tokyo bovendien op de 2m46, maar faalde (deze keer).

Gatlin met overmacht

Nog in Tokyo stond er een interessante 100m bij de mannen op het programma. De Amerikaan Justin Gatlin won er vrij gemakkelijk in 10″02 (ondanks een stevige tegenwind). Zijn landgenoot Mike Rodgers liep met 10″11 als tweede over de meet, gevolgd door tweevoudig Europees kampioen Christophe Lemaitre.