Hoogspringer Ivan Ukhov is aan een indrukwekkende reeks bezig. De Rus won afgelopen weekend het op het nationaal indoorkampioenschap met een sprong over 2m38. Het was al de zesde keer op rij dat hij over 2m36 ging. Meer dan wie ooit.

Net als de voorbije maanden poogde Ukhov, die enkele jaren geleden een ware YouTube-hit werd met een dronken verschijning op de piste, ook nog op wereldrecordhoogte (2m44), maar die hoogte bleef tot nog toe onaangeroerd.

“Het was een lastige wedstrijd”, aldus Ukhov na afloop. “De kwalificatiehoogte voor het kampioenschap was 2m18, dus er waren heel wat atleten. Ik had gepland om pas op 2m30 te beginnen, maar dan riskeerde ik in de coulissen in slaap te vallen van het wachten”, lacht de Olympische kampioen. “Mijn focus was dan ook niet meer wat het moest zijn op mijn laatste hoogtes.”

Zijn landgenoot Daniil Tsylplakov legde beslag op de tweede plaats met een eveneens niet onaardige 2m34m. Europees indoorkampioen Sergey Mudrov hield het iets bescheidener met 2m32.

WK indoor

Toch is Ivan Ukhov allerminst zegezeker op het eerstvolgende WK indoor, dat doorgaat begin maart in het Poolse Sopot. Zijn landgenoot Aleksey Dmitrik klaarde ook al de 2m40 dit seizoen en de rijzige Qatarees Mutaz Essa Barshim wipte eveneens over 2m36. Dan is ineens de Oekraïner Bohdan Bondarenko er nog niet bij. De regerende wereldkampioen was deze zomer goed voor 2m41, maar komt deze winter niet in actie.

De indrukwekkende reeks van Ukhov

2.38m Novocheboksarsk

2.41m Chelyabinsk

2.36m Moskou

2.36m Moskou

2.40m Arnstadt

2.38m Moskou