Kenenisa Bekele voor de start van de 10.000 meter enkele maanden geleden in Lier waar hij in extremis nog een poging waagde om zich te plaatsen voor het WK. Hij sloeg na een zware wedstrijd hier uiteindelijk niet in. - Foto: Jasper Jacobs
Kenenisa Bekele voor de start van de 10.000 meter enkele maanden geleden in Lier waar hij in extremis nog een poging waagde om zich te plaatsen voor het WK. Hij sloeg na een zware wedstrijd hier uiteindelijk niet in. – Foto: Jasper Jacobs

Kenenisa Bekele heeft de prestigieuze Great North Run gewonnen. De Ethiopiër was over de halve marathon in en rond Newcastle iets sneller dan Mo Farah. Haile Gebrselassie vervolledige de top 3.

Het werd een spannende strijd op de halve marathon in de Noord-Oost Engelse stad. Kenenisa Bekele, die er niet bij was op het wereldkampioenschap afgelopen zomer, ging het duel aangaan met de wereldkampioen op zowel de 5 als 10 kilometer, Mo Farah. Ook de voormalig wereldrecordhouder op de marathon, Haile Gebrselassie, tekende present in Newcastle. Het was uiteindelijk Kenenisa Bekele die aan het langste eind trok. Hij won in een eindsprint in 1’00″09 van Mo Farah. De inmiddels 40-jarige Haile Gebreselassie eindigde iets later op een derde plaats in 1’00″41.

Bij de vrouwen mocht de Keniaanse Priscah Jeptoo zegevieren in 1’05″40. Zij haalde het van de Ethiopische atletes Meseret Defar en Tirunesh Dibaba.