kbab logoAmper enkele dagen na het bekendmaken van de positieve testen van tal van Jamaicaanse en Amerikaanse atleten, waaronder Asafa Powell en Tyson Gay, werd bij ons een nieuw initiatief in het leven geroepen. Op een online petitie roept de jonge Belgische generatie op voor “propere” Belgische records. Met het verzamelen van digitale handtekeningen hopen ze de nationale atletiekfederatie te overtuigen om enkele betwistbare Belgische records te schrappen. Inmiddels verzamelden ze ruim 100 digitale handtekeningen.

Christophe Impens, nationaal recordhouder op de 1500m, steunt het initiatief. “We moeten de jonge generatie ondersteunen,” verklaarde hij in Le Soir. “Enkele records zijn simpelweg ongrijpbaar. En dat demotiveert de jeugd.”

De 20-jarige Pieter-Jan Hannes is één van de voortrekkers van het initiatief. De Europese beloftenkampioen 1500m benadert zelf enkele van die recordtijden, maar acht zich niet in staat de tijden van onder andere Mourhit ooit bij te benen. “Die 3000m-tijd van Mohammed Mourhit (7’26″62) zou ik graag wel aanvallen, maar op dit moment is dat ondenkbaar,” klinkt Hannes in datzelfde artikel. “Clean kan die tijd gewoon niet meer gehaald worden.”

De petitie vindt u hier.

Meer info vindt u in dit artikel op Le Soir.