De KBAB heeft vorige week aangekondigd dat er op het komende EK veldlopen geen Belgisch team zal deelnemen aan de mixed relays. “Het merendeel van de atleten die in aanmerking kwamen verkiezen de lange cross”, aldus Max De Vylder van de Vlaamse Atletiekliga.

Max De Vylder – Foto: Atletieknieuws

Naast de individuele cross voor junioren, beloften en senioren zullen dit jaar op het EK veldlopen voor het eerst ook de zogenaamde ‘mixed relays’ plaatsvinden. Daarin nemen landenteams met twee vrouwelijke en twee mannelijke atleten het tegen elkaar op over 4×1500 meter. Voor die eerste Europese titel zal er geen Belgische ploeg meestrijden. De Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) heeft vorige week immers aangegeven dat BelgiĆ« dit jaar niet zal deelnemen. Max De Vylder legt namens de Vlaamse Atletiekliga uit waarom: “Na een rondvraag bleken er onvoldoende atleten geinteresseerd. Het merendeel wil zich focussen op de lange cross en als Belgische atletiekbond willen we alleen een team sturen als dat een volwaardige ploeg is. De atleten die in aanmerking komen zijn helaas niet dik gezaaid.”

Of dit dan geen opportuniteit was om een ander blik aan atleten open te trekken? “Nee, we moeten vasthouden aan onze filosofie en dat is goed presteren op kampioenschappen. Als we het hebben over de piste wil dat zeggen een ronde doorstoten, voor deze nieuwe discipline valt dat moeilijker in te schatten. Met deze beslissing willen we een duidelijk signaal geven, nu kunnen de atleten hun planning verder opmaken en weten ze ruim voor het EK waar ze aan toe zijn.”

Alle informatie over de selectiecriteria voor het EK veldlopen vindt u hier.