Na een mooie winter voor Soufiane Bouchikhi met hoogstwaarschijnlijk de zilveren medaille op het EK veldlopen voor beloften als hoogtepunt, ging hij met hoge ambities het zomerseizoen in. Hij zou heel het seizoen werken naar de WK-limiet op de 5000m voor Moskou. Die bedraagt voor de atleten onder de 24 jaar, waar Soufiane met zijn 23 jaar toe behoort, 13”20″00. Dit leek geen onmogelijke opdracht voor de atleet van Olse Merksem die een persoonlijk record bij het ingaan van het zomerseizoen had staan van 13’33″09, gelopen op de KBC-Nacht te Heusden het jaar voordien. Hij zou zich wel gevoelig moeten verbeteren, maar met een goede voorbereiding en een ideale wedstrijd zat dat er misschien wel in.

Soufiane aan het werk in het Stadion De Veen op de KBC-Nacht. - Foto: Tomas Sisk
Soufiane aan het werk in het Stadion De Veen op de KBC-Nacht. – Foto: Tomas Sisk

Een blessure gooide echte roet in het eten van de student aan de universiteit in het Amerikaanse Kentucky.”Ik kreeg begin maart al pech met een hamstring- en rugblessure.” 6 weken non-actief waren zijn deel. “Aanvankelijk beschouwde ik dit niet als een ramp, maar natuurlijk had ik iets anders verwacht van mijn voorbereiding.” In mei begon Soufiane weer met opbouwen en het ging vlotjes aan beter. Hij koos nadien voor een stage in Kenia om aan een goede basis te werken en met nog 3 weken op de kalender voor Heusden, trok hij naar Sankt Moritz en stelde hij alles op punt voor de Nacht. 5 dagen voor de dag van de waarheid, leek Heusden in het water te vallen… “Ik kreeg een keelontsteking die als maar erger werd en vrijdag pas afnam, en zaterdag stond de wedstrijd al op het programma.” Daardoor kwam hij met zijn eindtijd van 13’40″02 niet in de buurt van het minima.

Na Heusden begon Soufiane aan de ramadan. Deze periode is verre van ideaal om te trainen, want hij mag enkel eten en drinken nadat de zon is ondergegaan. Zaterdag komt Soufiane nog in actie op de Memorial Rasschaert te Ninove. “Ik verwacht er eigenlijk niet te veel van, maar ik hoop op een verrassing! Een persoonlijk record op de 5000m zou dat alvast zijn!”