Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Vrijdagavond 8 februari, hoogstwaarschijnlijk het hoogtepunt van dit indoorseizoen voor Bram Ghuys. De 20-jarige atleet sprong toen over 2m18 op het BK studenten. Deze sprong was een ticket naar het EK voor beloften in Tampère waard. 

Bovendien prolongeerde de hoogspringer van Olympic Essenbeek Halle zijn Belgische titel bij alle categorieën. Het Belgische record van 2,36 m van Eddy Annys zal hij waarschijnlijk nog niet meteen breken, maar met zijn jeugdige leeftijd heeft de student informatica nog veel groeimogelijkheden.

Als we Bram vroegen of hij tevreden was over zijn zomerseizoen reageerde hij zoals verwacht héél overtuigd: “De winter is voor mij zeker meer dan geslaagd met de limiet en verlenging van mijn Belgische titel AC.”

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

De man, opgegroeid in het kleine Vlaams-Brabantse Dworp, ging deze winter zoals bijna alle atleten de zon opzoeken. Bram deed dat met een veertiendaagse stage met de Vlaamse Atletiekliga. “Ondanks 2 weken op voorhand mijn enkelligament gescheurd te hebben, kon ik toch alle trainingen doen, eerste week ingetaped en tweede week al pijnvrij zonder tape.”

Op het Canarische Eiland merkte hij bovendien ook dat hij verder stond dan vorig jaar. Records staan er dus aan te komen. “De trainingen gingen zeer goed en hebben aangetoond dak ik zowel op fysiek als mentaal vlak sterker sta.”

Hoofddoel deze zomer is zoals verwacht het Finse Tampère. “Het EK is natuurlijk het belangrijkste deze zomer. Maar ernaast ga ik ook proberen om meer buitenlandse wedstrijden mee te pikken.” Zo zal Bram ook springen op 20 mei in het Duitse Rehlingen.

Met een specifieke ambitie trekt hij niet naar Finland. “Als eerstejaarsbelofte is het al heel mooi dat ik mag gaan, zeker na 2 jaar als junior de limieten nipt te zijn misgelopen. Het doel is een finaleplaats te halen en dan hopelijk rond de 2m20 te eindigen. Het zou mooi zijn moest ik hiermee een top 8 plaats meenemen voor het B1 statuut, maar het voornaamste doel is om de kwalificaties te overleven en mezelf te overtreffen.”