Ismael Debjani heeft in het Tsjechische Ostrava stevig uitgehaald. De Belgische recordhouder op de 1500m in openlucht profiteerde van een razendsnelle 1500m-wedstrijd waarin de Brit Elliot Giles aan het langste eind trok. Debjani legde beslag op de tweede plaats in een uiterst scherpe 3’36″38, bijna een volle seconde onder het BR van ene Pieter-Jan Hannes. De 31-jarige atleet voldoet zo ook ruimschoots aan de WK-limiet van 3’39″00. Aurele Vandeputte was op de 800m goed voor de zege in een nieuw PR van 1’47″41.

Ismael Debjani mag zich na vandaag de snelste Belg ooit op de 1500m noemen. Debjani was al in het bezit van het record in openlucht. In het Tsjechische Ostrava voegde hij ook het indoorrecord toe aan zijn lijstje. In een bijzonder snelle wedstrijd met puik haaswerk van de Poolse metronoom Adam Czerwiński durfde onze landgenoot initiatief tonen. Debjani moest slechts één atleet voor zich dulden. Elliot Giles ging op en over de Belg en won in 3’35″93. De schade bleef beperkt, waardoor een nieuw Belgisch record niet kon uitblijven.

De klok stopte voor Debjani na 3’36″38, bijna een volle seconde onder de voormalige recordtijd van Pieter-Jan Hannes én een verbetering van zijn PR met ruim twee en een halve seconde. Hij is de eerste Belgische atleet die indoor onder 3’37 duikt. De WK-limiet van 3’39 ging logischerwijs voor de bijl. Op de wereldranglijst moet Debjani amper vier atleten voor zich dulden in 2022. Aurele Vandeputte zette opnieuw een 800m naar zijn hand. Vandeputte snelde naar de zege in 1’47″41, een duidelijke verbetering van zijn PR. Concrete doelstellingen heeft de atleet voorlopig niet komend indoorseizoen, maar de WK-limiet van 1’46″70 lonkt stilaan.