Voor Alexander Doom was 2021 het jaar van de grote sprong voorwaarts. Zowel indoor, als outdoor was Doom de meest regelmatige landgenoot op de 400m én dat ondanks een gescheurde hamstring op het EK indoor in Torun. Doom kroonde zich tot Belgisch kampioen en speelde een sleutelrol bij de Belgian Tornados op de Olympische Spelen in Tokio. De afgelopen maanden stonden bij de West-Vlaming in het teken van een opleiding bij Defensie. Als topsporter bij Defensie kan hij zich nu vol toeleggen op zijn atletenbestaan. 2022 moet het jaar van de bevestiging worden én daar werkt hij volop aan. 

Alexander Doom mag zich sinds kort voltijds prof noemen. Na het zomerseizoen werkte hij een intensieve opleiding van maar liefst drie maanden af bij Defensie. “Eind december lag de opleiding achter de rug. Ik heb ervan genoten en ben blij dat ik opnieuw in het normale regime zit. Sinds begin januari ben ik op training vooral bezig met basiswerk na drie maanden alternatieve trainingen tijdens de opleiding. Het voornaamste is momenteel om mijn conditie op te krikken en dat verloopt vrij vlot. Fysiek viel die opleiding wel mee, vooral mentaal was het soms wat zwaarder. Gelukkig was het een fijne groep en heb ik heel wat vrienden gemaakt. Bovendien kreeg ik ook de kans om iets langer te rusten na een toch wel zwaar jaar”, aldus de atleet van AVR.

Vorig jaar maakte Doom indruk door onder meer de Belgische titel te behalen en de op één na snelste Belgische tijd van het jaar neer te zetten. Ook op de Olympische Spelen in Tokio was hij ijzersterk in het gezelschap van de Belgian Tornados. “Mentaal heb ik vorig jaar na het BK indoor een grote stap gezet. Ik besefte toen dat ik geen schrik moet hebben in eigen land en dat heeft bijgedragen aan mijn zomerseizoen. Het belangrijkst dit jaar is opnieuw te bevestigen wat ik in 2021 heb laten zien. Op trainingsvlak komt dat zeker in orde, aangezien ik nu voltijds prof ben. Ik krijg méér tijd om te trainen, maar evengoed om aan blessurepreventie te werken. De trainingen zullen deels opgedreven worden, wat zeker niet betekent dat het per se zwaarder wordt. Op preventievlak had ik het afgelopen jaar al progressie geboekt.”

Individuele doelstellingen heeft Doom na de intensieve periode bij Defensie de komende weken niet, al sluit hij een trip naar het WK in zaal met de Belgian Tornados niet uit. Komende zomer wil hij wél individueel naar internationale kampioenschappen. “Als er een team naar Belgrado gaat, dan ben ik er met plezier bij. Dat zal uiteraard betekenen dat ik één of meerdere wedstrijden moet lopen. Dan vermoed ik dat het in de buurt van het BK zal zijn. Het is zeker belangrijk om niks te forceren, ook al zit het conditioneel vrij goed. Ik wil zeker en vast nog knallen met de Tornados komend jaar, want we behoren absoluut tot de wereldtop als je kijkt naar het resultaat in Tokio. Mijn zomer zal er eentje worden van keuzes. Het grootste doel wordt in principe het EK in München. Als ik de kans krijg om bijvoorbeeld een halve finale te halen op het WK, of een finale op het EK, dan kies ik altijd voor die tweede optie. Het zou de meest logische en ook mooiste stap zijn in mijn verhaal én München is ook iets dichter bij de deur. Ik kijk alvast samen met mijn omkadering uit naar wat mogelijk is deze zomer”, besloot Doom.

Alexander Doom – Foto: Lucien Lambotte