Renée Eykens heeft zich op zaterdagavond geplaatst voor de Olympische Spelen op de 800 meter. De (pas) 20-jarige atlete van AC Kapellen liep in het Nederlandse Leiden naar 2’01”34 op de dubbele baanronde. De Europese juniorenkampioene deed daarmee 16 honderdsten beter dan het gevraagde minimum voor Rio.

Ook afgelopen week kwam Eykens al eens dicht bij de OS-limiet. In het Zwitserse Bellinzona finishte ze op maandagavond in 2’01”66, amper 16 honderdsten boven het minimum. In Leiden was het wel raak. In ideale omstandigheden koos Eykens voor een voorzichtige aanvangsronde. Na 400 meter passeerde de haas in iets meer dan 57 seconden. Eykens volgde dan in vijfde positie en passeerde na iets minder dan 59 seconden aan de bel. In de tweede en laatste ronde schoof ze stelselmatig op om in de laatste honderd meter haar duivels te ontbinden. Met 2’01”34 aan de finish bleef Eykens uiteindelijk keurig onder het minimum voor deelname aan de Spelen. De overwinning ging naar de Oegandese Willie Nanyondo die de klok deed stoppen na 2’00”57.

uitslag eykens Leiden

Het Belgisch record 800m voor beloften staat al sinds 1978 op naam van Anne-Marie Van Nuffel. Zij liep in Nice naar een handgestopte 2’01”0. Op de nationale ranglijsten aller tijden (bij de senioren) schuift Eykens bovendien op van de zevende naar de vijfde plaats. Ondanks haar recordverbetering blijft ze vijfde op ranglijst voor beloften in Europa dit jaar. Op de wereldjaarranglijst bij de senioren schuift Eykens nu op naar de 53ste plek en op de Europese seniorenranking pronkt ze nu op een knappe 23ste plaats.

Bekijk de uitslagen uit Leiden hier.