Drievoudig olympisch kampioene Tirunesh Diababa (30) keert terug! Op 22 mei wil de Ethiopische na een lang jaar afwezigheid haar comeback maken. Op de Great Manchester Run zal ze de tien kilometer voor haar rekening zal nemen, als voorproefje voor een veel grootser evenement.

Amper twee maanden na haar bevalling zal de wereldrecordhoudster op de 5.000m opnieuw haar wedstrijdschoenen aantrekken. Haar eerste wedstrijd richting de Olympische Spelen van Rio, waar ze voluit zal gaan voor de treble. Met reeds titels op de 10km in 2008 en 2012 krijgt ze deze zomer de unieke kans om een derde aan haar prijzenkast toe te voegen.

Dat ze de competitie hervat met een 10 kilometer is dus helemaal geen toeval. Met haar zoon Nathan Sileshi heeft ze alvast een nieuwe supporter aan de zijlijn die haar vooruit kan stuwen richting Rio.

Tegenstanders op de 10km in Manchester – die ze overigens al twee maal won – zijn de Keniaanse Edna Kiplagat en de Britse Gemma Steel. Die laatste richt haar pijlen deze zomer op de halve marathon in Amsterdam nadat ze vorig jaar veel pech heeft gekend.