Vorige week kwamen al heel wat atleten in actie tijdens de provinciale kampioenschappen. Justien Grillet is sinds dit jaar ook aangesloten bij een Nederlandse club dus verkoos zij de interclub in Vught. Daar liep ze op één middag een 400m, 200m én 100m. Haar doelen liggen deze zomer uiteraard op de baanronde. “Ik zou heel graag die 53 seconden doorbreken, pas dan kan ik iets gaan betekenen op het EK in Amsterdam.”

Dag Justien. Wat heeft het indoorseizoen jou geleerd? Zit je op schema voor het outdoorseizoen?

“Ik heb vooral mijzelf wat beter leren kennen. Ik heb duidelijk veel wedstrijden nodig om op gang te komen en ik moet zeker leren om meer geduld te hebben. Het plan dit indoorseizoen was om vroeg met wedstrijden te beginnen maar een kleine ontsteking aan de hamstring belemmerde dat. Voor de rest kon ik blessurevrij blijven waardoor ik mij nu echt sterker voel op de trainingen. Zalig!”

Hoe heb je het de afgelopen maanden aangepakt? Heb je warmere oorden opgezocht?

“Nog voor de winter begon ben ik al beginnen werken aan blessurepreventie samen met Sportwijzer en dokter Kris Peeters. Dit moeten we nu nog maandelijks opvolgen maar ik merk echt al een positief verschil op. Tijdens de paasvakantie ben ik naar Tenerife vertrokken voor een trainingsstage. De zon heeft daar zowel op fysiek als mentaal vlak wonderen verricht.” (lacht)

Met welke ambities trek je deze zomer de spikes aan?

“Er spookt maar één getal door mijn hoofd en dat is 52. Ik zou zo graag die magische grens van de 53 seconden doorbreken op de 400m. Als dat gebeurt, dan spring ik een gat in de lucht!”

Staat het EK in Amsterdam bovenaan je verlanglijstje? Hoe realistisch is het minimum van de 400m?

“Amsterdam zit al in mijn achterhoofd sinds dat de limieten bekend zijn. Voor de beloften is dat 53”40 en dat had ik echt niet verwacht aangezien het verschil met de senioren (52”20) heel groot is. Als ik kijk naar vorig jaar liep ik twee van de drie keer onder de 53”40, dus dan mag ik daar wel van dromen. Ik weet ook dat je met 53”40 weinig kan gaan doen op zo’n EK, dus de ambitie om onder die 53” is des te groter. Vet cool als ik mij zou kwalificeren, dat zeker!”

Welke wedstrijden staan er voor jou reeds gepland? Waar wil je graag naar pieken?

“Ik ben sinds dit seizoen ook aangesloten bij de Nederlandse club HAAG dus opende ik mijn seizoen vorige week met de interclub in Vught. Wegens omstandigheden liep ik daar een 400m, 200m en 100m op één middag. Al beschouwde ik die wedstrijden eerder als training om te kijken hoe snel ik daar van herstel. Daarna race ik elk weekend met uitzondering van mijn twee weken examens begin juni. Vanaf het Vlaams kampioenschap richt ik al mijn pijlen op de 400m.”

Justien Grillet krijgt de stok van Nenah De Coninck - Foto: Ruben Van den Berghe
Justien Grillet krijgt de stok van Nenah De Coninck – Foto: Ruben Van den Berghe

Hoe staat het met de 4x400m? Zijn er plannen voor Amsterdam?

“Alles gaat goed met de 4x400m! Er zijn zeker plannen voor Amsterdam. We hebben al enkele vergaderingen achter de rug en gaan op de IFAM (28 mei) en in Nijvel (18 juni) proberen om de limiet te lopen.”

Tot slot, kijk eens in je glazen bol: Welke atleet/atlete zorgt deze zomer voor dé absolute topprestatie in België?

“Dat is altijd zo’n moeilijke vraag omdat ik wel veel atleten ken die er allemaal hard voor werken en het is dan nog eens een olympisch jaar. Als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik voor Robin Vanderbemden. Hij was op het WK indoor echt super, ondanks zijn pech in de finale, en is nog steeds maar 21 jaar! Als hij gespaard blijft van blessures zou ik hem toch maar in de gaten houden.”