Aanstaande zondag trekken heel wat Belgische toppers de grens over voor de Warandeloop in Tilburg. De Oude Warande zal ook dit jaar weer het decor zijn van een geweldige derby tussen onze eigen toppers en die van onze noorderburen. Met Sifan Hassan aan de start zal Louise Carton het niet makkelijk hebben om ongeslagen te blijven terwijl Isaac Kimeli hoogstwaarschijnlijk nog dieper zal moeten gaan dan in Mol om mee te doen voor de knikkers.

Het is dit jaar overigens dertig jaar geleden dat er in Tilburg nog eens een Belgische vrouw de handen in de lucht kon steken. Bij de mannen moeten we zelfs nog twee jaar verder teruggaan in de tijd om een landgenoot terug te vinden. De hamvraag voor zondag luidt dus als volgt: wie kan alle Nederlanders naar huis lopen?

Crossgala mannen: Lange lijstjes met snelle mannen

Bij de mannen zien we Khalid Choukoud terugkeren voor niets minder dan een tweede overwinning op rij. Maar Choukoud is zondag zeker niet de enige die de wedstrijd hard zal maken. Zijn landgenoot Roy Hoornweg werd vorige week nog tiende in de Zevenheuvelenloop en eindigde zo als tweede Europeaan in een sterk bezet veld. Na vorig jaar kent ook elke Belg Dennis Licht, de Apeldoorner won vorig jaar in Mol en is ook dit jaar weer goed op dreef. Naast hem kunnen we ook nog Tom Wiggers, Koen Raymaekers en Richard Douma op het lijstje ‘snelle mannen van Oranje’ zetten. Het is ook uitkijken naar Mohamed Ali Mohamed, die sinds vorige week officieel Nederlander is en zijn zinnen heeft gezet op een EK-selectie.

Dennis Licht, vorig jaar de beste in Mol - Foto: Tomas Sisk
Dennis Licht, vorig jaar de beste in Mol – Foto: Tomas Sisk

Natuurlijk is er ook een lijstje met snelle Belgen. Bashir Abdi staat op de deelnemerslijst maar zal helaas niet kunnen starten door een blessure aan het heiligbeen. Isaac Kimeli zal zo alleen vooraan moet knokken voor de overwinning tegen de Nederlanders. Simon Debognies, die andere jonge poulain van Tim Moriau, neemt voor de eerste keer een lange cross voor zijn rekening. Ook enkele mannen van de marathon duiken zondag het veld in. Koen Naert liep een ietwat moeilijke Zevenheuvelenloop na zijn preolympische stage met het BOIC in Lanzarote maar zal in Tilburg waarschijnlijk al een heel stuk frisser aan de start staan. Abdelhadi El Hachimi staat ook op de deelnemerslijst maar of hij zal starten na zijn marathon in Valencia van vorige week blijft een vraagteken. Naast de marathonlopers zullen ook heel wat mannen van het straatcircuit zondag aan de start staan. Régis Thonon verrasste op de Zevenheuvelenloop door als eerste Belg te finishen en zal zich in Tilburg opnieuw willen tonen. Verder zullen ook Florent Caelen en Mats Lunders van de partij zijn. Tot slot is er ook nog Yannick Michiels die terug komt van stage in Portugal. De man van VMOL zal zijn kunstje in het zand van Mol opnieuw willen overdoen in de bossen in Tilburg. Nick Van Peborgh is ziek en moet passen.

Dame Tasama - Foto: Tomas Sisk
Dame Tasama – Foto: Tomas Sisk

En dan is er natuurlijk ook nog ex-winnaar Dame Tasama, die enkel tevreden zal zijn met de overwinning. Moet er dan nog gezegd worden dat het zondag zal stuiven in Tilburg?

Crossgala Vrouwen: Internationaal geweld

Bij de vrouwen kunnen we spreken van een mini-EK waar België en Nederland natuurlijk oververtegenwoordigd zijn. Topfavoriete Sifan Hassan lijkt onklopbaar, maar heel wat dames zullen zich niet zomaar gewonnen geven. Onze Louise Carton komt stilaan in topconditie en zal ongetwijfeld uitkijken naar een duel met Maureen Koster. Van Nederlands/Keniaanse zijde is er ook nog Elizeba Cherono die begin oktober nog 1u10:10 neerzette op de halve marathon in Breda. Verder krijgen we ook nog het beloftenduel Irene van Lieshout – Imana Truyers en natuurlijk is er ook nog Veerle Dejaeghere. Als zij het even goed kan doen als vorig jaar, dan hebben we alvast een medaille. 1500m-specialiste Sofie Van Accom kiest dit jaar resoluut voor de winter en verkiest daarom ook de lange boven de korte cross.

Sifan Hassan - Foto: Tomas Sisk
Sifan Hassan – Foto: Tomas Sisk

Verder verschijnt ook nog de Tsjechische nationale ploeg, die misschien wel enkele ereplaatsjes zal inpikken, aan de start. Van Zwitserse zijde zien we Fabienne Schlumpf terug en ook de Zweedse Sarah Lathi is van de partij. Thea Heim uit Duitsland, goed voor 4’12” over 1500m en 9’27” over 3000m, lijkt ook nog een van de vele podiumkandidaten. Haar landgenote Simret Restle-Apple zakt voor het tweede jaar op rij naar Tilburg af en hoopt beter te doen dan haar zesde plaats van vorig jaar. Bij de Poolse nationale ploeg is het vooral uitkijken naar Iwona Lewandowski die in 2015 al goed was voor 9’18” over 3000m en ook nog eens 2u27 neerzette op de marathon in Londen. Spanning gegarandeerd!

Korte cross mannen: 120 wilde stieren

Met 120 man ingeschreven zal het in de korte cross van belang zijn om meteen in een goede positie te zitten. De amper 2,5km lange wedstrijd zal reeds lang op zijn einde zijn voordat de chronometer op tien minuten staat. De korte cross zal dan ook zoals elk jaar een moeilijk voorspelbare wedstrijd worden. Thomas De Bock lijkt voor België de man waar we onze geld kunnen op inzetten, maar ook clubgenoot Robin Hendrickx zal dicht kunnen eindigen na zijn zevende plaats in Mol. Dan is het er ook nog het Lebbeekse duo Laurens Schockaert-Jan Van Den Broeck, die in Opwijk nog respectievelijk nog als eerste en tweede finishten. Ali Hamdi, Stijn Baeten en Michael Somers zijn daarnaast ook nog eens drie  namen die wel eens zouden kunnen verrassen.

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Deze twee duo’s uit Halle en Lebbeke en het trio uit Leuven zullen vooral moeten oppassen van de Nederlanders Neal Bouterse, vorig jaar achtste, en Roy van Eekelen, die een knappe 3’43” heeft staan op de 1500 meter. Naast de Belgische duo’s zal ook Wesley De Kerpel van de partij zijn. De winnaar van Mol zal zondag de kans op een overwinning niet zomaar laten liggen.

Korte cross vrouwen: Open wedstrijd

Ook bij de vrouwen kunnen we ons verwachten aan een open wedstrijd. Met onder andere 800- en 1500 meter-loopsters Lysanne Wilkens, Vera Lurvin, Marije Peters, Julia Velthoven en Manon Kruiver zijn de Nederlands sterk vertegenwoordigd. Paula Habovstiakova komt vanuit Slovakije naar Tilburg voor niets minder dan de overwinning. Zij liet immers deze zomer een knappe 2’07” optekenen op de 800 meter. Lisa Rooms zal zich als een van de weinige Belgen moeten bewijzen als jongeling, maar zal zeker niet teleurstellen na haar goede wedstrijd in Mol. Zij krijgt daarbij steun van landgenote Agnes Laurent en Sara Segers, die terugkeert na een moeilijke zomer.

Lisa Rooms - Foto: Tomas Sisk
Lisa Rooms – Foto: Tomas Sisk

De deelnemerslijsten kan u hier terugvinden.