Usain Bolt en Dafne Schippers zullen de overwinning op de Memorial Van Damme niet op een presenteerblaadje aangeboden krijgen, dat is na vandaag alvast zeker. De organisatie maakte immers bekend dat zowel Wayde van Niekerk als Allyson Felix eveneens op de 200m hun opwachting zullen maken.

De AG Insurance Memorial Van Damme wordt opnieuw een atletiekwedstrijd van de bovenste plank, dat is nu al meer dan duidelijk. De organisatie kondigde reeds de komst van heel wat internationale toppers aan, maar kwam vandaag opnieuw met enkele kersverse namen naar buiten.

Wayde van Niekerk - Foto: Erik Van Leeuwen
Wayde van Niekerk – Foto: Erik Van Leeuwen

Usain Bolt kijkt op de 200m dan wel niet Justin Gatlin in de ogen, Wayde van Niekerk tekent wel present. Na zijn sublieme prestatie in Peking, waar de Zuid-Afrikaan in een bijzonder scherpe 43″48 de wereldtitel op zijn naam schreef, kiest hij in Brussel voor de 200m. Kan hij Usain Bolt tegenstand bieden? Hij heeft alleszins reeds te kennen gegeven dat hij in zijn eerste confrontatie ooit met Usain Bolt, want van Niekerk liep nog nooit tegen het Jamaicaans sprintfenomeen, het Zuid-Afrikaans record (19″87) wil scherper stellen.

Bij de dames krijgen we dan weer een duel te zien tussen Dafne Schippers en Allyson Felix. Laatstgenoemde heeft in de afsluitende 4x400m van het WK nog eens verschroeiend hard uitgehaald. De  29-jarige Amerikaanse liet een splittijd van -hou je vast-  47″72 noteren. Bijzonder snel dus, en dat na al drie individuele races. Dat ze voor de 200m kiest in Brussel hoeft geen verrassing te zijn. In de Diamond Race staat ze immers op kop in die halve baanronde en gaat ze op de slotmanche voor het eerst dit seizoen het duel aan met de nieuwe sprintkoningin, Dafne Schippers.

Verder kondigde de organisatie van de Memorial ook nog de komst aan van de zeven beste kogelstoters van het afgelopen WK, in het speerwerpen bij de heren is zowaar de volledig top 8 van het wereldkampioenschap aanwezig. Kan de Keniaan Julius Yego na zijn indrukwekkende passage in het Vogelneststadion opnieuw verbazen in het Koning Boudewijnstadion? De eindzege in de Diamond Race staat alleszins op het spel.