De 27-jarige Annelies Peetroons stapte onlangs in het huwelijksbootje, na de wittebroodsweken blikt ze met ons terug op haar sterk zomerseizoen waarin ze zowel haar PR’s in het discuswerpen als in het kogelstoten verbrak. De atlete van Olympic Essenbeek Halle blikt vooruit naar de komende maanden en vertelt wat haar plannen zijn. Een bijdrage van Roel Stiens. 

Hoe verliep het afgelopen zomerseizoen?

AP: Het afgelopen seizoen is heel goed verlopen. Al vroeg in het jaar begonnen de discussen ver te vliegen, dus wisten we al snel dat er veel inzat. Op de eerste wedstrijden van het seizoen kon ik dan al direct regelmatig over 50m gooien. Ik heb dan gepiekt naar het BK en ook daar ben ik heel tevreden over de afstand. Al had ik gehoopt om nog iets verder te gooien dan 56.09m dat ik enkele weken ervoor deed. Maar dat is voor volgend jaar.

Bleef je gespaard van blessures afgelopen zomer?

AP: Ja, dit seizoen zijn er geen grote blessures geweest. Omdat ik zelf kiné ben zit er ook een deel stabilisatie in de trainingen en dat helpt preventief.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Je verbeterde zowel je PR in het kogelstoten als in het discuswerpen in juli. Had je dit verwacht en denk je dat er nog veel marge zit op je persoonlijke records?

AP: We hadden gehoopt dat ik met discus mijn record zou gooien dat ik al 8 jaar niet gebroken had. En dat is gelukt. Op kogel heb ik alleen getraind in de winter en voor de interclub in de zomer. Ik had dan ook geen hoge verwachtingen op voorhand. Maar ik ben natuurlijk wel blij dat ik daar ook mijn record verbroken heb. Ik hoop met discus toch nog wat verder te gooien volgend jaar, indien ik dit niet mogelijk zou achten, zou ik er niet op trainen.

Hoe overbrug je de periode tussen zomerseizoen en de indoorwedstrijden?

AP: Ik ben getrouwd in september, dus had ik wel mijn bezigheid eind augustus en begin september. Nadien zijn we 2 weken op reis geweest. In het weekend zijn we bezig met het verbouwen van ons huis en daar kruipt ook veel tijd in. Midden oktober zijn we dan begonnen aan wintertrainingen. Dat begint met algemene kracht, uithouding en techniektraining en wordt dan alsmaar specifieker als het seizoen dichterbij komt.

Wat zijn de doelen komende winter?

AP: Deze winter gaan we veel werken op de discustechniek om die zo goed mogelijk te krijgen. Verder zal er veel krachttraining zijn om nog sterker en sneller te worden dan vorig jaar.

Op welke wedstrijden teken je reeds present komend indoorseizoen?

AP: Nu train ik 1 keer per week op kogelstoten. We zullen zien wat de afstanden zeggen op training en dan zal ik zo beslissen of ik wedstrijden zal doen in de winter. Mijn voorkeur gaat naar discuswerpen dus alles staat in teken daarvan. Als de trainingen meevallen, denk ik wel dat ik zal deelnemen aan het BK indoor.

Je bent succesvol in het kogelstoten en discuswerpen, maar wat doe je eigenlijk het liefst?

AP: Het liefst doe ik discuswerpen. Daar heb je echt die mooie vlucht van de discus. Mijn liefde voor kogelstoten is iets minder, maar is een aangename afwisseling. Omdat ik de draaitechniek gebruik bij kogel zijn er wel veel overeenkomsten tussen de twee.

Wat is je ultieme atletiekdroom? M.a.w. wanneer zou je later fier en voldaan kunnen zeggen: “Mijn atletiekcarrière is geslaagd!”?

AP: Ik zou ooit graag deelnemen aan een EK of WK. Dat is tot nu toe nog niet gelukt . Dit jaar is het een WK, maar ik denk dat de limieten hoog zullen liggen. En natuurlijk zoals elke sporter, droom ik ervan om een keer naar de Olympische Spelen te mogen.