Simon Debognies begint zondag aan zijn zomerseizoen. Hoge verwachtingen zijn niet voor meteen. De 22-jarige Hallenaar is namelijk aan zijn legeropleiding begonnen en zal de komende weken vooral daar zijn energie moeten insteken. “Ik richt mijn pijlen op de maanden augustus en september”, blikt de langeafstandsloper vooruit.

Het EK veldlopen in Tilburg afgelopen winter was er één in mineur voor Simon Debognies. Een medaille leek in de maak, maar bij een val liep hij een voetbreuk op. Een lange revalidatie stond hem te wachten. “Af en toe denk ik nog eens terug aan die wedstrijd”, vertelt Debognies. “Ik was na afloop zo teleurgesteld dat ik niet kon meestrijden voor een medaille. Mij vormpeil zat echt goed. Binnen het belofteteam werd er ook gerekend op een sterke prestatie langs mijn kant. Als je dat dan niet kan waarmaken heb je toch een klein beetje het gevoel dat je de ploeg in de steek laat. Toch was de teleurstelling van de blessure veel groter. Als ik nu op die dag terugkijk onthoud ik vooral de zilveren medaille van Isaac Kimeli en alle steun die ik achteraf kreeg.”

De zware revalidatie

Op het EK veldlopen in Tilburg; – Foto: Jeroen De Meyer

Drie maanden lang moest de atleet van OEH toezien hoe anderen konden trainen, maar hijzelf de loopschoenen aan de kant moest laten staan. “Ik moet toegeven dat dit mentaal een zware periode geweest is, vooral de eerste weken. Ik had het moeilijk om de situatie te relativeren en zag alles eerder negatief in. Iets wat niet van mijn gewoonte is. Met de examens in het vooruitzicht had ik gelukkig iets anders om op te focussen, al miste ik de uitlaatklep van het lopen enorm. Eens het gips eraf mocht, kon ik de knop snel weer omdraaien en begon ik volop alternatief te trainen in het zwembad, op de fiets en in de fitness. Elke training voelde als een kleine overwinning en een stap in de goede richting. Ik heb in deze periode veel gehad aan mijn vriendin Larissa die er steeds voor mij was en samen met mij de alternatieve trainingen afwerkte. Ergens heeft deze blessure mij ook nieuwe energie gegeven en veel goesting om te trainen. Eén ding is zeker: the best is yet to come.”

Legeropleiding

Daarop zal de vice-Europese beloftekampioen op de 5.000m nog even moeten wachten. Begin mei startte hij namelijk met zijn legeropleiding. “Daarvoor werkte ik eerst een hoogtestage in Flagstaff af. Ik kon er weken van iets meer dan 100km draaien en, nog belangrijker, dit volledig pijnvrij. Elke week zet ik nog grote stappen in mijn revalidatie, maar nu zal ik toch wat gas moeten terugnemen. Tot begin augustus zal ik van maandag tot vrijdag op internaat zitten in Leopoldsburg. De bedoeling is dat ik gevormd word tot een echte militair. Overdag heb ik geen tijd om mijn trainingen af te werken, gelukkig krijg ik de nodige flexibiliteit om ’s avonds te gaan lopen. Ik ben echt dankbaar dat ik deze kans bij Defensie krijg. Professioneel mijn sport kunnen beoefenen is iets waar ik al lang van droom en het kan mijn verdere sportcarrière enkel ten goede komen.”

Simon Debognies – Foto: Peter Wagemans

Simon Debognies zal deze periode weinig wedstrijden lopen. “Nu zondag loop ik wel een 10km op straat in het Nederlandse Leiden, maar dat is meer om te kijken hoever ik nu al sta. Ik richt mijn pijlen vooral op de maanden augustus en september, zodat ik eerst rustig kan toegroeien naar mijn oude niveau. Ik kom in ieder geval nog in actie op de piste deze zomer. Dan zal ik vooral een snelle 3.000m en 5.000m ambiëren. Mijn volgende internationaal kampioenschap wordt realistisch gezien pas het EK veldlopen in Lissabon. Dat zou exact één jaar na mijn val in Tilburg zijn en daarmee zou de cirkel rond zijn. Hierna zitten we al snel in het olympische jaar 2020 waarin ik echt wil schitteren! ”