Kenenisa Bekele voor de start van de 10.000 meter enkele maanden geleden in Lier waar hij in extremis nog een poging waagde om zich te plaatsen voor het WK. Hij sloeg na een zware wedstrijd hier uiteindelijk niet in. - Foto: Jasper Jacobs
Kenenisa Bekele voor de start van de 10.000 meter enkele maanden geleden in Lier waar hij in extremis nog een poging waagde om zich te plaatsen voor het WK. Hij sloeg na een zware wedstrijd hier uiteindelijk niet in. – Foto: Jasper Jacobs

Kenenisa Bekele heeft er een moeilijke periode opzitten. De Ethiopische afstandskoning sukkelde drie jaar met blessures en ook het WK in Moskou bleek nog te vroeg te komen. Met een overwinning op de Great North Run afgelopen september zette Bekele wel meteen de toon bij zijn halve marathondebuut. Bekele focust zich nu op de marathon.

Het kwam als een verrassing voor velen hoe Bekele topfavoriet Mo Farah, dubbel Olympisch en wereldkampioen, het nakijken gaf in de laatste rechte lijn van de halve marathon in Newcastle. Een zeldzamen nederlaag van de Brit, maar de 31-jarige Bekele blaakte opnieuw van zelfvertrouwen.

De Ethiopische wereldrecordhouder bereidt zich sinds kort voor op de overstap naar de marathon. Allicht komt dat debuut er in Londen, volgend jaar. Ook Mo Farah zou daar zijn debuut maken op de 42,195km. “Als ik meedoe, dan is het uiteraard ook om te winnen”, sprak Bekele zijn ambities uit. “Ik doe niet mee voor een minder resultaat, al kan ik absoluut niet zeggen als ik nu 2u03, 2u05 of 2u06 ga lopen. Ik zal hard moeten werken, dat is zeker.”

Bekele traint naar verluidt een veel grotere omvang dan toen hij deed wanneer hij de (huidige) wereldrecords op de 5000 en 10000m neerzette. Een wekelijkse duurloop van zo’n 3u hoort daar ook bij. Aan de voorbereiding zal het alvast niet liggen.