Nog 9 dagen en het is weer de beurt aan één van de snelst groeiende Belgische atletiekmeetings, de IFAM outdoor. Zoals jaarlijks vindt deze wedstrijd van hoog nationaal en internationaal niveau plaats in Oordegem. Op zaterdag 1 juni belooft het dit jaar weer een schitterende editie te worden. Onder meer Eline Berings, Lander Tijtgat en Jan Van Den Broeck gaan op zoek naar de limiet voor een internationaal kampioenschap. Voor slechts 6 euro kunt u hier trouwens bij zijn. De tickets zijn hier te koop. Ook het jong talent Axelle Dauwens zal zich aan een limietpoging wagen op de 400m horden voor de Universiade in Kazan. Wij stelden haar korte enkele vraagjes.

Axelle Dauwens: "De IFAM is een speciale wedstrijd voor mij!" - Jasper Jacobs
Axelle Dauwens: “De IFAM is een speciale wedstrijd voor mij!” – Jasper Jacobs

 Axelle, hoe verliep je voorbereiding op het zomerseizoen?

“De voorbereiding op mijn zomerseizoen verliep erg goed. Ik heb gedurende de winterperiode een goede basis kunnen leggen en hierbij ben ik gespaard gebleven van blessures of ziektes, wat al zeker positief is. Ik heb zo goed als alle trainingen kunnen afwerken (al sloeg de vermoeidheid wel wat toe tijdens de examenperiode, omdat ik dan 6 examens had).
Op deze stevige winterbasis heb ik verder kunnen bouwen vanaf het tweede deel van het seizoen. Bovendien heb ik er ook een goede stage in Tenerife op zitten, waar ik goede tijden liep op mijn horden. Ook valt afleiden uit de trainingen dat ik sterker geworden ben op verschillende vlakken dus dat is alvast positief.”

 Hoe verliepen je wedstrijden tot nu toe?

 “Mijn wedstrijden verliepen relatief goed. Ik ben mijn seizoen gestart met het PK. Daar zou ik met de 100 en de 200m openen, maar wegens een valse start op de 100m liep ik enkel een 200m en die heb ik dan ook gewonnen. De tijd was niet super (24″49 denk ik), maar als eerste wedstrijd in die weersomstandigheden mag ik zeker niet klagen. op het BK studenten liep ik opnieuw deze beide nummers. Deze keer startte ik iets te voorzichtig op mijn 100, dit om een valse start te vermijden. In combinatie met een felle tegenwind liep ik hier zeker geen topchrono, maar de 200m heb ik wel gewonnen  met opnieuw een felle tegenwind.

Mijn eerste 400mH liep ik in Jambes en daar liep ik een mooie 57″60. Deze tijd had in nog niet verwacht op mijn eerste wedstrijd met die weersomstandigheden. Dus hiermee was ik zeker tevreden. Ik ben mijn seizoen gestart in een tijd die 1 seconde onder mijn ‘starttijd’ van vorig jaar lag. Mijn volgende lage horden wedstrijden verliepen iets moeilijker. Ik geraak altijd maar meer in vorm en dat voel je meteen aan de horden. Door de wisselde weersomstandigheden en vooral de felle wind heb ik het momenteel op wedstrijd nog moeilijk om het goede ritme te vinden. Zoals ik al zei ben ik sterker geworden en dat merk ik vooral in mijn eerste stuk. Daar moet ik me nu nog leren beheersen, zodat mijn laatste twee horden vlotter gaan. De felle wind er nog bij, maakt het er niet makkelijker op hé..
Dat maakt het lopen van 400 horden zo moeilijk, elke lichamelijke of meteorologische verandering vraagt een aanpassing tussen de horden. Een foutje kan je zo al meteen een paar tienden kosten.
Ik zal nog enkele wedstrijden moeten lopen om het goede ritme te vinden, maar wanneer ik een goed ritme  te pakken heb, denk ik dat er mooie chrono’s zullen volgen.”

Hoe stelt de vorm het en wat denk je/hoop je te kunnen op de IFAM?

“Mijn vorm begint stilletjes aan te komen. Ik train nog steeds stevig door, maar voel dat mijn lichaam daar aan gewend wordt. Op training kan ik (afhankelijk van het weer) goede hordensessies afwerken en ook mijn snelheid verhoogt elke week een beetje. De IFAM loop ik de dag nadat ik in Dessau (Duitsland) reeds een 400h gelopen heb. Toch wou ik graag nog op de IFAM lopen, omdat het een speciale wedstrijd voor mij is. Ik heb er namelijk mijn beide records (zowel de 400 en 400mH) gelopen en vorig jaar liep ik er mijn limiet voor het EK in Helsinki. Het is voor mij altijd een goede wedstrijd, op een goede piste en ik hoop er op wat tegenstand. Op die manier zal ik proberen om weer wat dichter bij het goede 400mH-ritme te komen. Wie weet brengt dit mij een goede chrono en kan ik me plaatsen voor de Universiade in Kazan.”

 

Dit interview kadert in de reeks “IFAM-koorts”. Elke dag zetten wij een atleet, die hoge ogen wil gooien op 1 juni, in de kijker. Bekijk het volledige IFAM-koorts archief hier. Meer info over de IFAM vindt u hier.

 

IFAM