De tweede ochtendsessie van het EK atletiek in Rome was behoorlijk wisselvallig. De dames van de 100m en de heren van de 400m zorgden voor de positieve kant door allemaal door te stoten naar de halve finale. Elien Vekemans, de drie steeplelopers en Helena Ponette konden zich niet verzekeren van de volgende ronde.

Jonathan Sacoor vlot naar halve finale 400m: “Ben hier niet voor individuele medailles”

“Ik lag pas om 1u vannacht in mijn bed en moest er om zeven uur alweer uit. Dat was kort. Ik kon de vierde plaats van gisteren gelukkig snel van mij afschudden. Mijn start vandaag was iets te gretig omdat ik mijn koers afstelde op de Hongaar voor mij. In het laatste stuk deed ik het voorzichtig aan, maar al bij al heb ik de race goed gecontroleerd. Ik wil morgen nog een stuk van mijn chrono van vandaag doen, al ben ik hier niet voor individuele medailles. Ik wil vooral consistent lopen en mij rechtstreeks plaatsen voor de Olympische Spelen. Als dat lukt, dan zal er ook wel een mooie individuele prestatie bijkomen.”

Foto: Erik van Leeuwen

Helena Ponette na het missen van halve finale 400m: “Mentaal was ik niet opgeladen”

“Ik had maar een halve dag om te recupereren van de mixed 4x400m en dat was te weinig. Fysiek ging het wel, maar mentaal was ik niet opgeladen. De teleurstelling van gisteren zat in mijn hoofd. We geloofden echt in die medaille. Dan is het niet makkelijk om jezelf weer op de piste te zetten en er vol voor te gaan.”

“Ik was niet goed mee met de start en voelde dat het niet soepel draaide. Op het einde ging het beter en heb ik er nog eens alles uitgeperst. Ik kan zeker beter. Dit was niet goed, terwijl ik gisteren wel toonde fysiek goed te zijn. Op papier heb ik het niveau om de halve finale te halen dus daar had ik mijn zinnen opgezet. Het goede nieuws is dat ik nu meer tijd heb om te recupereren voor de 4x400m met de Belgian Cheetahs. Dat is een voordeel en het is ook goed dat ik vandaag nog kon lopen. Anders was ik met weinig zelfvertrouwen richting die wedstrijd gegaan denk ik. Nu heb ik er tenminste nog een stevige training opzitten.”

Elien Vekemans na de kwalificaties van het polsstokspringen: “Moet weer vertrouwen opbouwen in het springen”

“Het gaat wel met mij. Ik had niet veel anders verwacht. Je mag geen wonderen verwachten als je bijna twee maanden niet kan springen, geen volledige aanloop kan doen en dus ook geen wedstrijdstokken kan gebruiken. Ik mis training en was aan het sukkelen tijdens de wedstrijd. De pijn aan mijn achillespees is er nog altijd, hoewel dat met wat pijnstillers en een aanpassing in mijn spikes beter gaat.”

“Ik ben ondanks die drie nullen blij dat ik hier mocht zijn. Het is een mooie ervaring. De komende weken wordt het een kwestie van weer vertrouwen op te bouwen in mijn sprongen. Polsstokspringen is heel technisch dus dat duur even voordat je in het juiste ritme komt. Ik weet dat ik sterker ben dan vorig jaar. Het komt er door die trainingsachterstand gewoon nu niet uit.”

Dylan Borlée na ‘q’ voor halve finale 400m: “Ik zat niet in the zone

“Het gevoel vandaag was niet goed. Ik miste concentratie. Vraag me niet hoe het komt, want ik heb geen verklaring klaar. Ik zat gewoon niet in the zone. Normaal start ik graag vrij snel en dat ging nu niet. Ik probeerde ontspannen te blijven. Door mijn ervaring wist ik dat het niet zou helpen als ik mezelf op dat moment zou forceren. Uiteindelijk kon ik toch nog degelijk finishen. De voorbije weken zat het gevoel goed, dus dat zal wel terugkeren. Misschien was de warmte de oorzaak. Hoewel ik het in mijn opwarming al bewust rustiger heb aangedaan.”

Delphine Nkansa door naar halve finale 100m: “Ben een maand ziek geweest”

“Ik ben zeker tevreden. Ik ben een hele maand ziek geweest door een voedselvergiftiging. Mijn trainingen waren dus niet optimaal. Daardoor stemt mijn chrono, nog eens onder de 11″30, me zeker tevreden. Die toont aan dat ik op de goede weg ben. In de halve finale ga ik alles geven. Ik mik op een top 16-notering.”

“Met de 4x100m zal ik enkel de reeksen lopen want ik heb woensdagochtend een examen. De ploeg weet dit al lang, want als ‘compromis’ ben ik dan toch naar de Bahama’s afgezakt voor de world relays. Hopelijk kunnen we in de reeksen al een mooie chrono neerzetten en ons plaatsen voor de Spelen. Dat is het doel.”

Foto: Erik van Leeuwen

Rani Rosius met snelste tijd naar halve finale 100m: “Dit geeft veel vertrouwen na lang gesukkel met mijn achillespezen”

“Verbaasd kan ik niet zijn met deze tijd. Ik liep vorig jaar een stuk of vier keer exact deze chrono. Net onder die 11″20 was leuker geweest, al geeft deze tijd ook wel veel vertrouwen. Ik ben al even aan het sukkelen met mijn achillespezen en heb mijn trainingsplan volledig moeten omgooien. De maximale snelheids- en frequentietrainingen werden bijna allemaal geschrapt. Sommige dagen kwam ik zelfs niet aan sprinten toe omdat ik niet op mijn tippen kon lopen. Het is daarom ook dat ik na een wedstrijd zo snel mogelijk mijn spikes uitdoe. Voor hetzelfde geld heb ik morgen in de halve finale weer superveel last dus ik ga voorlopig gewoon heel blij zijn met deze prestatie.”

“Met de finale ben ik niet echt bezig. De beste meisjes moesten vandaag geen reeksen lopen dus het is onduidelijk wat zij momenteel waard zijn. Bij mij zit er nog wel wat marge op, zeker als je mijn reactiesnelheid bekijk, en ik geloof niet dat er velen naar dit EK gepiekt hebben. We zien wel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in