Pieter Sisk heeft op de IFAM een beresterk PR van 1’44″46 gelopen waarmee hij niet alleen het EK-minimum, maar ook de limiet voor de Olympische Spelen achter zich laat. Op de Belgische aller tijdenranglijst steekt Sisk Tibo De Smet voorbij om plaats vier in te nemen.

Op de 800m waren twee Belgische mannen zeker van deelname aan het EK en één van deelname aan de Olympische Spelen. Achter Tibo De Smet en Eliott Crestan moest Pieter Sisk voor beide kampioenschappen nog rekening houden met kwalificatie via de ranking. Met 1’45″84 en 1’45″63 was de poulain van Ivo Hendrix wel ijzersterk aan het seizoen begonnen. De EK-limiet van 1’45″20 leek rijp voor de slacht, al moest het ook ten laatste vandaag gebeuren want na dit weekend sluit de EK-kwalificatieperiode. Sisk zat op de grens van de top 18 op de World Rankings en had dus een topprestatie nodig om door Belgian Athletics geselecteerd te worden. Die leverde hij af, en hoe.

Sisk koos als enige van de Belgische mannen van bij de start het spoor van de haas. De Smet spendeerde de eerste ronde in positie drie terwijl Ruben Verheyden van iets verder toekeek. Na de doorkomst halfweg rond het 50 secondenpunt wist Sisk dat hij zijn kampioenschapstickets voor het grijpen had. Haas Mattis Tanghe stapte uit na 550 meter en liet de honden los. Sisk kreeg De Smet mee in zijn spoor, maar liet zich niet bedreigen. De DCLA-man stormde vastberaden op de meet af en zag de klok stoppen op 1’44″46. Daarmee plaatst hij zich niet alleen voor het EK, maar ook voor de Olympische Spelen waar 1’44″70 voor nodig was. In de Belgische all time ranking passeert Sisk De Smet voor de vierde plek. Die laatste moest Verheyden en een aantal Britten nog laten voorgaan. 1500m-specialist Verheyden klokte een sterk 800m-record van 1’45″69. De Smet was bij zijn door buikkrampen geteisterde seizoensopener op de dubbele baanronde goed voor 1’45″78.

Foto: Jolien De Bock

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in