De marathon van Hamburg op zondagochtend kondigde zich aan als het laatste hoofdstuk in de Belgische mannenstrijd om het laatste olympische marathonticket. Thomas De Bock en Amaury Paquet namen de 2u08:09 van Michael Somers in het vizier, maar konden hun slag niet thuishalen. Allebei moesten ze vroegtijdig de handdoek gooien.

Thomas De Bock kende een sterke start op de marathon van Hamburg. Mits een constante koers was de olympische limiet binnen handbereik, maar op 35 kilometer was het vat duidelijk af voor de 32-jarige atleet. Vijf kilometer eerder had ook Amaury Paquet afgehaakt. Nadat Paquet de eerste halve marathon in dezelfde groep als De Bock doorbracht, zakte hij richting het 25 kilometerpunt stilletjes aan weg waardoor hij de olympische limiet voor zich uit zag lopen. Beide atleten zien hun kans op een olympische kwalificatie verloren gaan.

Bashir Abdi en Koen Naert waren in principe al zeker van hun kwalificatie, maar voor Michael Somers was het nog even bang afwachten. Somers liep op de marathon van Berlijn in september één seconde onder de olympische limiet. Hij voelde de adem van De Bock, Paquet, Lahsene Bouchikhi en Simon Debognies lange tijd in zijn nek, maar kan nu dus op beide oren slapen. Marathonlopers hebben tot 5 mei om de limiet te behalen, maar in Belgische kringen lijkt de teerling geworpen.

Nienke Brinkman kent off-day, Kenianen aan de macht

Ook voor de Nederlandse Nienke Brinkman was het een dag van teleurstelling. Zij stapte nog voor halfweg uit de race. Brinkman sukkelt al geruime tijd met kuitproblmenen en hoopte net op tijd te herstellen om een laatste gooi naar de olympische kwalificatie te doen. Helaas zal ook zij een streep door haar olympische droom moeten trekken. Nederland vaardigt zo twee vrouwelijke marathonlopers af met Sifan Hassan en Anne Luijten.

De Keniaan Bernard Koech mocht zich voor de tweede keer op rij tot winnaar kronen. Hij finishte knap op 2u04:24. Bij de vrouwen vochten de Kenianen Winfridah Moseti en Irine Cheptai het uit bij een spannende race. Het was uiteindelijk deze laatste die als eerste over de meet kwam in 2u18:22.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in