Op het Millican Field van de Seal Throwing Club in Ramona, Oklahoma heeft Mykolas Alekna het wereldrecord discuswerpen op zijn naam gezet. Het Litouwse supertalent wierp het tuig bij elk van zijn zes beurten voorbij de 70 meterlijn en kwam bij zijn voorlaatste poging zelfs tot 74m35. 38 jaar lang heeft Oost-Duitser Jürgen Schult zich met 74m08 de beste aller tijden mogen noemen, maar het oudste wereldrecord bij de mannen is bij deze geschiedenis.

Mykolas Alekna is pas 21 jaar oud, maar dat de Litouwer van zich zou laten horen stond al sinds zijn geboorte in de sterren geschreven. De zoon van Virgilijus Alekna – de olympische discuskampioen van Sydney en Athene – gaat al jaren als diens gedoodverfde troonopvolger door het leven. Twee WK-medailles en een Europese titel had hij al op zak, maar na dit weekend mag de jonge Mykolas mee het podium van de allergrootsten op.

Het Millican Field in Ramona, Oklahoma is een werperswalhalla. Dat werd gisteren nog duidelijk toen Yaime Perez bij de vrouwen haar discus naar 73m09 gooide, wereldwijd de verste worp sinds 1989. Ook op zondag waren de omstandigheden ideaal om vliegende schotels te spotten. Deze keer waren het de mannen die het luchtruim onveilig maakten. Alekna toonde van bij de eerste beurt dat het hem menens was. Hij liet zijn record 81cm achter zich en opende met 72m21, een prestatie die hem op plaats drie in de all time ranking bracht. Daarin werd hij op dat moment alleen nog voorafgegaan door wereldrecordhouder Jürgen Schult en zijn eigen vader. Wie dacht dat Alekna zich daarmee tevreden zou stellen had het goed mis: de Litouwer was nog maar net begonnen aan een waanzinnige scorekaart. Na 70m32, een nieuwe verbetering van zijn PR naar 72m89 en 70m51 moest het hoogtepunt nog komen.

Alekna wierp zijn discus bij poging vijf richting 74m41, een worp die na hermeting naar 74m35 werd bijgesteld. Zo overtrof hij de beste worp aller tijden van Oost-Duitser Schult met 27 indrukwekkende centimeters. Diens wereldrecord dateerde van 6 juni 1986 en stond bij de mannen in de boeken als het oudste record op een olympisch nummer. Die eer komt vanaf heden toe aan het wereldrecord in het hamerslingeren. Dat is slechts twee maanden jonger en staat op naam van Oekraïner Yuriy Sedykh die in die tijd voor de Sovjet-Unie uitkwam. Alekna breidde met 70m50 een mooi einde aan zijn dolle reeks waarbij hij geen enkele keer onder de 70m bleef.

KIJK: Mykolas Alekna gooit zijn discus 74m35 ver het veld in

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in