Over exact 100 dagen barst het grootste sportevenement ter wereld los in de Lichtstad, maar toch nam Jolien Boumkwo onlangs nog een drastische beslissing. De beste kogelstootster van ons land nam afscheid van Tom Corstjens en besloot in zee te gaan met de Brit Paul Wilson. Een switch die naar eigen zeggen nodig was om alsnog het EK en de Olympische Spelen te halen.

Jolien Boumkwo was in het voorjaar van 2023 niet te stoppen. De ondertussen 30-jarige atlete stootte haar kogel meer dan eens naar afstanden die geen enkele landgenote ooit kon benaderen. Boumkwo smukte haar tweede carrière nog extra op met een deelname aan het EK indoor in Istanboel, een eerste internationaal kampioenschap in zeven jaar tijd.

Het WK in Boedapest haalde de VAC-atlete net niet. Boumkwo beet in aanloop naar het WK haar tanden stuk op de 17m-grens, een afstand die ze indoor meermaals overbrugde, en kon niet standhouden op de ranking. Ook afgelopen winter bleef haar eigen nationaal record ver buiten schot waardoor de drang naar verandering steeds feller opborrelde.

“Na de European Throwing Cup heb ik de knoop doorgehakt”, vertelt Boumkwo nu in de aanloop naar het zomerseizoen. “Ik ben naar mijn trainer Tom Corstjens gestapt en ik heb hem gezegd dat ik bij hem weg zou gaan. Dat was zeker geen gemakkelijk weekend, al wist ik dat het de juiste beslissing was. Bij de Vlaamse Atletiekliga hebben ze me daar ook goed in bijgestaan.”

Foto: Jolien De Bock

Aan de schema’s van Corstjens, federatiecoach bij de Vlaamse Atletiekliga, heeft het niet gelegen. De beslissing was gevoelsmatig. “Na mijn stage in januari werd mij duidelijk dat ik het niet meer zou kunnen oplossen met Tom”, legt ze uit. “Anders zou het ten koste gaan van mijn prestaties. Ik ben blij dat ik niet te lang getreuzeld heb en voor mezelf heb durven kiezen. Zo zou het altijd moeten zijn.”

Beslissende trainingsstage

Op vier maanden van de Olympische Spelen een trainingswissel doorvoeren is geen evidente, maar de nationale recordhoudster in het kogelstoten blijft geloven in een succesvolle zomer. De Brit Paul Wilson, coach van regerend wereldkampioene Chase Jackson (Ealey; red.), moet haar naar het EK en Parijs loodsen. “Het is een gok om nu te veranderen”, beseft Boumkwo. “Ik heb daarom eerst de trainingsstage in Portugal afgewacht om de knoop definitief door te hakken. Ik ben zondag teruggekeerd met de overtuiging dat zijn aanpak is wat ik zocht. Het is nog vroeg om zijn schema’s naast die van Tom te leggen, al denk ik dat ze grotendeels dezelfde trainingsfilosofie hebben”, zegt ze.

Foto: Jolien De Bock

De praktische kant van het verhaal heeft ook al vorm gekregen. Boumkwo blijft in haar vertrouwde thuisbasis de trainingen afwerken, maar bekijkt wel de mogelijkheid om af en toe naar het Verenigd Koninkrijk af te zakken. “Momenteel werk ik twee trainingen per week online af waarbij Paul me via video bijstuurt. De andere trainingen doe ik alleen. Ik heb mijn job vier maanden on hold gezet om 100% voor Parijs te kunnen gaan. Dat geeft ruimte om misschien maandelijks over te vliegen.”

Olympische finale

Dat de 17-voudige Belgische kampioene in het kogelstoten haar job op pauze zet, zegt veel over haar ambities richting de zomer. Boumkwo is nog voor geen van beide kampioenschappen geplaatst en weet wat haar te doen staat. “Ik zal waarschijnlijk de rechtstreekse limiet nodig hebben om mij te plaatsen voor de Olympische Spelen (18m80; red.). Ik geloof dat ik die afstand kan werpen en ben benieuwd waar ik daarmee kan geraken. Een olympische finale zou heel mooi zijn. Daar zou ik supercontent mee zijn, maar de kwalificaties overleven is niet evident.”

Op 30 april zet Boumkwo een nieuwe stap in haar ‘Road to Paris’ met een wedstrijd in Spanje. Haar hamer? Die laat ze voorlopig thuis. Boumkwo wil dit jaar alles op het kogelstoten zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in