In Tallinn, Estland, vond vandaag het Golden Tracks-gala plaats voor de uitreiking van Europese Atleten van het Jaar. Nafi Thiam was de enige landgenote die de shortlist haalde. De titel werd haar echter afgesnoept door Femke Bol. Bij de mannen kregen we een unicum. Zowel Jakob Ingebrigtsen als Armand ‘Mondo’ Duplantis mochten de trofee in ontvangst nemen. Mykolas Alekna en Elina Tzengko vielen in de prijzen als ‘Rising Stars’.

Zaterdagavond verzamelde de Europese top in Tallin voor de uitreiking van Europese Atleet van het Jaar. Nafi Thiam was er niet bij in de Estse hoofdstad. Ondanks haar plaats op de shortlist, vertoefde zij in Zwitserland. Haar concurrenten Femke Bol en Yaroslava Mahuchikh waren wel aanwezig op de uitreiking.

Het was Bol die aan het einde van het gala bekroond werd voor haar fantastisch jaar. De Nederlandse, die vorig jaar nog de prijs van ‘Rising Star’ in ontvangst nam, won dankzij haar unieke triple tijdens het EK in München. Ze haalde er goud op de 400m, 400m horden én 4x400m, een stunt die nog iemand haar voordeed.

Bij de mannen kregen we een opvallende uitslag. Jakob Ingebrigtsen werd uitgeroepen tot Europese Atleet van het jaar, maar hij was niet de enige. Ook Armand ‘Mondo’ Duplantis mocht die titel in ontvangst nemen. De twee fenomenen kunnen dan ook terugbikken op een waanzinnig jaar. Ingebrigtsen snelde naar een wereldrecord in zaal op de 1500m en haalde maar liefst vijf keer eremetaal binnen op grote kampioenschappen. Duplantis stelde tot drie keer toe zijn eigen wereldrecord in het polsstokspringen scherper en greep zowel op het WK als EK het goud. Het duo deelde vier jaar geleden ook al eens de trofee van ‘Rising Star’.

De trofee van ‘Rising Star’ ging naar twee piepjonge Europese kampioenen. Elina Tzengko haalde het bij de vrouwen dankzij haar Europese titel in München in het speerwerpen. De twee hoogspringsters Karmen Bruus en Angelina Topic vielen daardoor buiten de prijzen. Bij de mannen haalde discuswerper Mykolas Alekna het niet onverwacht van de Nederlander Niels Laros en de Italiaan Mattia Furlani