In 2025 staat ons een dubbel unicum te wachten. Voor het eerst krijgen de specialisten van de weg een afzonderlijk Europees kampioenschap voorgeschoteld: de European Running Championships. Als kers op de taart vinden deze wedstrijden plaats in België. Voor het eerst in de geschiedenis wordt deze wedstrijd opengesteld voor het grote publiek. Wil je daarbij zijn? Schrijf je dan vanaf nu in voor de 10, 21 of 42 kilometer.

De triomftocht van Koen Naert door de straten van Berlijn staat in het geheugen gegrift van menig landgenoot. Hij bezorgde ons land op de slotdag van het EK in 2018 een nieuwe gouden plak en viel bij de finish in de armen van Bashir Abdi. Die laatste had enkele dagen eerder gezorgd voor een zilveren medaille op de 10.000m.”

De Europese titels op de marathon en in de kamp- en loopnummers op de piste werden de voorbije jaren tijdens één en hetzelfde kampioenschap verdeeld. Dat zal deze zomer tijdens het EK in Rome niet anders zijn, al staat daar door de Olympische Spelen weliswaar een halve marathon op het programma in plaats van de hele afstand.

Simon Debognies heeft onder meer een stevig doel gemaakt van het EK in Rome op de halve marathon – Foto: Jeroen De Meyer

Vanaf 2025 worden de twee gescheiden. De European Running Championships zullen uitmaken wie zich op de 10 kilometer, de halve marathon en de marathon Europees kampioen mag noemen. Om dit spektakel live mee te maken, moet je op 12 en 13 april in Brussel of Leuven zijn.

Je kunt er de topatleten van dichtbij zien, of je kan samen met hen aan de start staan. Voor het eerst wordt een Europees kampioenschap namelijk opengesteld voor het grote publiek. En dat initiatief valt duidelijk in de smaak. De voorbije weken kwamen er al 7.000 inschrijvingen binnen via de pre-registraties, waarvan 5.000 voor de langste afstand, waardoor de marathon goed op weg is om de grootste in België te worden.

Er wacht de deelnemers bovendien een gouden kans, want ook jij kunt je duit in het zakje doen. De 25 snelste lopers, zowel elitelopers als amateurlopers van elk land, dingen mee voor de country ranking en dus een Europese titel.

Wil jij aan de start staan van het grootste loopevent van het jaar in België? Schrijf je dan via deze link in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in