De kogel is door de kerk. Vandaag maakte European Athletics bekend dat de allereerste European Running Championships in België zullen plaatsvinden. Meer bepaald in Brussel en Leuven. Vanaf 2025 wordt de marathon namelijk losgetrokken van het originele EK en vormt het samen met de halve marathon en de 10 kilometer een afzonderlijk kampioenschap. Nog uniek aan dit event is dat recreanten met de latere Europese kampioen aan de start kunnen staan.

Het is nog even geduld uitoefenen, maar markeer 12 en 13 april 2025 met rood in de agenda. Deze tweedaagse kan je in eigen land namelijk getuige zijn van de allereerste European Running Championships, een gloednieuw EK bestaande uit de marathon, halve marathon en 10 kilometer.

België had zich namelijk onder impuls van Belgian Athletics en Golazo kandidaat gesteld om de eerste editie te organiseren. In de stemming van deze zondag kreeg ons land met gaststeden Brussel en Leuven uiteindelijk de voorkeur op het Duitse Frankfurt. Het wordt het tweede groot EK op Belgische bodem in amper anderhalf jaar, want op 10 december 2023 vindt het EK veldlopen ook al plaats in Brussel.

Over het parcours is zelfs al enige duidelijkheid. Het startschot van de marathon zal klinken in het centrum van Brussel. Via een glooiende omloop wordt er in een rechte lijn richting Leuven gelopen, waar deelnemers nog een lus van 10 kilometer moeten afwerken. De finish aan de Parkpoort deed in 2021 ook al dienst als aankomst van het WK wielrennen. Voor de halve afstand en 10 kilometer blijft men in de ruime omgeving van Leuven.

Nog uniek aan dit kampioenschap is dat je niet alleen kan supporteren voor de lokale en minder lokale toppers. Je kan zelf deelnemen aan deze ‘open’ wedstrijd en dus aan de start staan met de latere Europese kampioen. Inschrijven voor deze wedstrijd kan normaliter vanaf eind dit jaar.

Voor meer info over dit kampioenschap kan je hier terecht.