Op de Bruce Lehane Scarlet and White Invitational in Boston heeft Thomas Vanoppen het Belgisch record op de mijl op zijn naam gezet. Vanoppen klokte 3’53″98 en doet zo vijftien honderdsten beter dan Christophe Impens in 1997. Zijn topchrono volstaat net niet voor WK-kwalificatie op 1500m. Daarvoor moet de mijl in 3’53″50 afgelegd worden.

Thomas Vanoppen studeerde in de VS en werkte daar de afgelopen twee jaar telkens een lijvig indoorseizoen af. De Amerikaanse pistes nog niet beu gezien, stak hij deze winter opnieuw de grote plas over. De atleet van Herentals nam deel aan een mijl op de razendsnelle piste van Boston University waar John Heymans zijn olympisch ticket veroverde. Ook Vanoppen maakte dankbaar gebruik van de omstandigheden. Hij werkte de 1.609m af in 3’53″98, zeventien honderdsten onder het BR dat Christophe Impens in 1997 liep. WKi-startrecht op de 1500m ontsnapte hem weliswaar nipt, daarvoor is 3’53″50 nodig op de mijl.