Elise Vanderelst heeft op de World Indoor Tour Gold-meeting in Ostrava het Belgisch record op de mijl op haar naam gezet. Met 4’29”31 ging ze sneller dan Sigrid Vanden Bempt vijftien jaar geleden. Behalve Vanderelst verschenen ook Rani Rosius en Anne Zagré in Tsjechië op het appel.

Elise Vanderelst begon tien dagen geleden met haar tweede 1500m-chrono ooit aan het indoorseizoen. Ze bleef slechts een halve seconde boven de WKi-limiet van 4’06”50. Die goede vorm wilde Vanderelst meenemen naar de World Indoor Tour Gold in Ostrava om voor het eerst in haar carrière in zaal een mijl te lopen. De race werd in handen genomen en gewonnen door Freweyni Hailu die met 4’17”36 de zesde tijd ooit neerzette op het eerder ongebruikelijke nummer. Vanderelst liep in een tweede groepje naar de zesde plaats en 4’29”31. Drie tellen boven de equivalente WKi-limiet, maar ook een seconde onder het vijftien jaar oude BR van Sigrid Vanden Bempt. Met het indoor mijlrecord vervolledigt Vanderelst een indrukwekkend vierdelig rijtje. De 26-jarige atlete is nu zowel indoor als outdoor Belgisch recordhoudster op de 1500m én de mijl.

Op de sprintnummers waren Rani Rosius en Anne Zagré de Belgische afgevaardigden. Zagré kwam in de reeksen tot 8”22 over de horden en zag zichzelf daarmee uitgeschakeld voor de finale. Zonder obstakels rechtte Rosius na een iets mindere start sterk de rug. Ze klokte uiteindelijk 7”23 en mocht mee het podium op met Ewa Swoboda en Patrizia Vander Weken. Een knappe prestatie in Tsjechië kwam er eveneens van de hand van noorderbuurvrouw Lieke Klaver. Zij liep met 50”54 wereldwijd de snelste 400m van het nog jonge seizoen.