Yorick Van de Kerkhove heeft op het EK U23 voor een erg knappe prestatie gezorgd. Na een kanonstart, waarmee onze landgenoot even solo de leiding nam, zakte hij wat terug om vervolgens met een sterk eindschot naar plaats tien te knallen. Robbe Theeuwes viel op met een 20e stek. Ook Antoine Reul (33e), Aaron Decloedt (34e) en Noah Konteh (45e) bewezen dat ze hun plek verdienden op dit EK. De zege was voor de Brit Will Barnicoat. De U20-kampioen van vorig jaar haalde het na een pittig sprintje van de Fransman Valentin Bresc.

Het duurde niet lang vooraleer Yorick Van de Kerkhove zijn goed stel benen liet bewonderen. De Brabander benutte de eerste oplopende meters om ervanonder te muizen. Hij ging zo wild tekeer dat er achter hem zelfs een kloofje viel. Dat konden de traditionele veldlooplanden Frankrijk en Groot-Brittannië niet laten gebeuren. Zij vatten Van de Kerkhove al snel weer bij de lurven.

Een kopgroep met Fransen en Britten zonderde zich halfweg de race af. Van de Kerkhove leek even zijn snelle start te moeten bekopen, maar kon zich toch handhaven net buiten de top tien.

In de voorlaatste ronde kozen de Britten Will Barnicoat en Matt Stonier en de Fransman Valentin Bresc het ruime sop. Stonier kon even later het tempo niet meer bijbenen, waardoor we een duel kregen tussen de U20-kampioen van vorig jaar en de bronzen medaillewinnaar bij de beloften van Turijn. Het was uiteindelijk de Brit die na een prangende sprint aan het langste eind trok.

Foto: European Athletics via Getty Image

Ondertussen knokte Van de Kerkhove voor elke plek. De atleet van ROBA vond zijn ontspannen tred terug en kreeg de top tien weer in het vizier. Met een sterke slotronde sleepte hij die op knappe wijze uit de brand. Ook Robbe Theeuwes maakte indruk met een sterke twintigste plaats in de eindranking.

Foto: Jeroen De Meyer