Vijfde van de wereld! Cynthia Bolingo moest in de WK-finale van de 400m amper vier atletes voorlaten. De snelste 400m-loopster ooit van ons land begon met lef aan haar wedstrijd. Na de bocht moest Bolingo weer wat terrein toegeven, maar dat maakte ze weer helemaal goed in de rechte lijn. De eindtijd van Bolingo bedroeg 50″33, 37 honderdsten langzamer dan gisteren. Voor het podium was 49″60 nodig.

Het WK in Boedapest was eigenlijk al geslaagd voor Cynthia Bolingo. De finale was binnen en met 49″96 had ze sinds gisteren ook een absolute toptijd in handen. In de finale van deze avond hoefde dus niets meer waardoor Bolingo bevrijd kon lopen.

De atlete met de eeuwige glimlach had er zin in en liep vanuit die lastige baan twee naar de andere dames toe. Na de snelle start viel Bolingo al snel terug naar achter. Bolingo ging uiteindelijk zelfs als voorlaatste de rechte lijn in, maar daar bleef ze niet hangen. De gazelle rolde nog twee atleten op, waaronder de Nederlandse Lieke Klaver die haar snelle start moest bekopen. Klaver en Bolingo kwamen eigenlijk quasi gelijktijdig over de finish, maar Bolingo haalde het nog net met de honderdsten.

Hoe eenzelfde chrono (50″33) toch compleet andere emoties teweeg kan brengen. Je had de hemelsbrede glimlach bij onze landgenote versus de neerslachtige blik bij onze noorderbuur.

Het goud ging zoals verwacht naar Marileidy Paulinho die een nieuw nationaal record van 48″76 neerzette en haar zilveren plak van vorig jaar dus inruilde voor een andere kleur. Natalia Kaczmarek liep een slimme inhaalkoers en pakte zilver met 49″57. Sada Williams (49″60) greep brons. Rhasidat Adeleke viel net zoals haar landgenote Ciara Mageean op de 1500m naast het podium.