Cynthia Bolingo trok als achttiende op de 400m naar het WK in Boedapest en keert als vijfde van de wereld huiswaarts. De atlete bracht het er uitstekend vanaf op haar eerste individuele WK-finale en kan met reden trots terugkijken op haar parcours. 

De tegenslagen die Cynthia Bolingo al kreeg te verwerken, zijn niet meer op één hand te tellen. Vooral blessureleed dwarsboomde meer dan eens haar weg naar de wereldtop. In de aanloop naar het WK in Boedapest bleven grote ongelukken eens uit en kon Bolingo eindelijk met de grote dames meespelen. Met 50″33 werd ze knap vijfde in de 400m-finale. “Ik ben echt fier op de wedstrijd die ik heb neergezet”, zei de finaliste achteraf toen ze met een brede glimlach van de piste kwam. Niemand die haar die uitspraak kwalijk nam.

“Voor dit resultaat had ik vooraf getekend”, vertelde ze nog. “Het was echt een goede race als je weet dat ik al twee wedstrijden in de benen heb en het vanuit baan twee moest doen. Die baan was een nadeel. Mits een betere baan zag ik me misschien opnieuw onder de 50 seconden duiken. Maar ik neem alleen positieve dingen mee uit deze wedstrijd. Bijvoorbeeld dat ik in de laatste rechte lijn nog een paar dames kon oprapen.”

Foto: Jeroen De Meyer

De Belgische recordhoudster verklapte dat ze vooral voor de reeksen heel veel stress had. “Ik wist dat ik de halve finale kon halen, dus ik moest echt presteren. Eens dat doel binnen was, kon ik veel relaxter de wedstrijden aanpakken. Ook vandaag was ik best rustig want de tellers stonden opnieuw op nul en ik had niets meer te verliezen.”

Kim Gevaert liep in 2007 naar de vijfde plaats op de 100m-finale, het beste resultaat ooit voor een Belgische atlete op een loopnummer. Bolingo evenaart deze prestatie dus, maar droomt om ooit beter te doen. “Deze top vijf is geweldig, maar ik hoop toch ooit op dat podium te geraken. Nu heb ik alleszins al meer ervaring op zak, iets wat ik miste tegenover de andere dames. Ik zie dit echt als een springplank richting de volgende kampioenschappen. Hopelijk kan ik eens een perfecte voorbereiding afwerken”, zei Bolingo die vorig jaar al de limiet haalde en daardoor rustig kon toewerken naar Boedapest.

Het lijkt alsof iedereen het de Belgische recordhoudster gunt. Bolingo is na haar halve finale overspoeld geweest door berichten. “Het waren er héél veel”, lachte ze. Ik heb ze nog niet kunnen beantwoorden, maar dat ga vanavond doen. Ze komen vooral van jongeren. Echt geweldig om te weten dat je zo gesteund wordt en dat je mensen inspireert. Hartverwarmend.”