De vijfde atletiekavond in Boedapest zorgde opnieuw voor enkele grote verassingen. Niet topfavoriet Jakob Ingebrigtsen, maar wel underdog Josh Kerr liep met het goud weg op de 1500m. Karsten Warholm zorgde dat de tranen snel opdroogden bij de grote delegatie Noren door een derde wereldtitel te pakken. In het polsstokspringen kregen we quasi een kopie van de befaamde hoogspringfinale van de Olympische Spelen. Nina Kennedy en Katie Moon besloten het goud te delen.

Jakob Ingebrigtsen heeft een palmares om ‘U’ tegen te zeggen, maar een wereldtitel op de 1500m staat nog niet op zijn ellenlange lijst. Vorig jaar in Eugene kon hij het goud al quasi ruiken, tot de Brit Jake Wightman in het slot voor een koude douche zorgde.

Ingebrigtsen was dit jaar beter dan ooit met Europese records op de 1500m en 3.000m én de beste tijd ooit op de twee mijl. Niets zou hem dit keer nog van zijn doel weerhouden. Tijdens de halve finale van de 1500m op het WK in Boedapest, stookte het wonderkind de boel nog wat op. Hij liep in één ruk van de staart van het peloton naar de kop vroeg terwijl het publiek om aanmoedigingen.

Tijdens de finale zette de Noor zich na 400m op de kop. De Brit Josh Kerr pakte het slim aan door in de schaduw van de topfavoriet te volgen. De 18-jarige Nederlander Niels Laros kwam meer dan eens voorin piepen, maar kon in de eindsprint het hoofd niet boven water houden. Het supertalent viel niet onlogisch terug naar de tiende plaats in een knap nieuw Nederlands record van 3’31″25. Kerr had in de laatste 100m wel nog wat over en zette Ingebrigtsen stevig onder druk. De Europese recordhouder leek lang stand te houden, maar moest toch net als vorig jaar het hoofd buigen voor de Brit. Het werd dus een verrassend goud voor Kerr met 3’29″38 en een nieuwe zilveren plak voor Ingebrigtsen met 3’29″65. Dankzij Narve Gilje Nordas mocht er nog een Noor het podium op.

Foto: Jeroen De Meyer

Op de 400m horden maakte Karsten Warholm zijn favorietenrol wél met glans waar. Halfweg koers liet de wereldrecordhouder iedereen achter zich waardoor de spanning weg was. Hij zag niemand meer terug en liep als eerste over de meet in 46″89. Vorig jaar kon Warholm door blessures eerder op het seizoen niet op volle kracht verdedigen, maar in Boedapest zette hij orde op zaken met een derde WK-goud. Kyron McMaster sprintte in de laatste meters nog net voorbij Rai Benjamin en pakte zilver in 47″34.

Foto: Jeroen De Meyer

In het polsstokspringen hebben we bij de dames voortaan twee wereldkampioenen. Nina Kennedy en titelverdedigster Katie Moon legden een quasi identiek parcours af waardoor het goud en het zilver nog niet verdeeld waren. Het duo had echter geen zin in een jump-off en besloten na 4m90, goed voor een nieuw NR in Australië, het goud te delen. Wilma Murto pakte in deze superspannende strijd, waarbij het podium continu wisselde, het brons met 4m80. Tina Sutej valt ondanks dezelfde hoogte naast het podium.

Foto: Jeroen De Meyer

Marileidy Paulinho triomfeerde makkelijk op de 400m. Ze mag morgen samen met Natalia Kaczmarek en Sada Williams het podium op. Alles over deze wedstrijd waarin Cynthia Bolingo vijfde werd, leest u hier.