Op het WK in Boedapest heeft Cynthia Bolingo meteen indruk gemaakt met de reeksen van de 400m. De nationale recordhoudster sprintte vanuit baan twee naar een pittige 50”29. Goed voor een tweede plaats en rechtstreeks ticket voor de halve finale. In de vijfde reeks zag het er tot op 100m van de finish heel goed uit voor Helena Ponette. Ondanks een nieuw PR van 51”52 eindigt het individueel hier voor haar.

De tweede dag van het WK in Boedapest werd op gang getrokken met de reeksen van de 400m dames. Cynthia Bolingo ging in de eerste reeks vanuit baan twee op zoek naar een ticket dat toegang geeft tot de volgende ronde. Na een zeer behouden eerste bocht, kwam Bolingo in haar ritme en liep ze naar de tegenstand toe. Bij het ingaan van de rechte lijn leek de top drie haar niet meteen nog te ontglippen. Toch bleef de charismatische atlete zichzelf pushen. Ze klokte af als tweede na een hele snelle 50″29, exact één tiende boven haar nationaal record. Bolingo trekt met de derde tijd van alle deelnemers naar de halve finales.

Helena Ponette mocht in reeks vijf vanuit baan negen beginnen jagen op een halve finaleplaats. Ponette liep een sterke eerste 200m waarbij ze als tweede de bocht inging. In die bocht verliep alles ook nog uitstekend, maar dan ging een deel van het pak haar voorbij. De 23-jarige atlete kan zichzelf echter weinig verwijten. Ze liep met 51″52 een nieuw PR en eindigt 27e van de wereld op haar eerste individueel WK.

Cynthia Bolingo: “Had heel veel stress”

“Het was een goede ochtend. Ik heb het raceplan uitgevoerd zoals het moest, want niet evident is op dit niveau. Ik heb al behoorlijk wat internationale ervaring, maar liep nog nooit een individuele 400m op een WK. De tegenstand bezorgde mij dan ook stress. Het zijn niet de minsten. Ik ben tevreden dat ik mijn stress onder controle kon houden en hier een seizoensbeste neerzet, mijn tweede tijd ooit overigens. Op het einde heb ik nog geknokt voor mijn plaats, want ik wil een gunstige baan in de halve finale. Nu ga ik vooral goed proberen recupereren. Dat we vroeg moesten lopen was niet zo’n probleem. Op stage in Belek hebben we verschillende trainingen op dit uur ingepland om eraan te wennen.”

Helena Ponette: “Persoonlijk record was vooraf het doel”

“Ik wist dat ik echt voor die top drie moest gaan, want de verliezende tijden waren heel hard. Op training ging het wel goed en mijn tijd op de 300m gaf mij vertrouwen dat ik sneller kon starten dan normaal. Dat heb ik mij achteraf gezien wel bekocht op het einde. Ik voelde de tegenstand komen en ik wist dat ik op mezelf moest blijven focussen. Met de verzuring erbij was dat een lastige opdracht. Ik ben wat stilgevallen, maar loop hier nog steeds een persoonlijk record. Dat was vooraf mijn doel.”

“Ik ben blij dat het er nog niet opzit voor mij. Met de Belgian Cheetahs ga ik nog eens alles op alles zetten. Zo’n aflossing geeft me meer stress, want we hebben gisteren nog gezien dat er van alles kan mislopen. Bij een individuele 400m verloopt alles in banen en heb je meer controle. Tegenover vorige kampioenschappen sta ik met meer zelfvertrouwen aan de start.”

Foto: Jeroen De Meyer