De tweedaagse van de meerkampsters zit erop. Noor Vidts, die door de afwezigheid van een geblesseerde Nafi Thiam als enige Belg in actie kwam, heeft zich op de slotdag niet in de medailles kunnen springen, werpen of lopen. Ondanks zeer degelijke prestaties, eindigt Vidts op een zesde plaats, op amper 49 punten van het brons.

18u15: Het verdict: Noor Vidts is zesde van de wereld geworden op de zevenkamp. Als je het zo zegt, klinkt het natuurlijk bijzonder sterk. En toch is het ergens zuur, want het zat allemaal op een zakdoek bij elkaar. Amper 49 punten bedraagt het verschil met het brons. Een evenaring van haar PR had haar brons opgeleverd. Vidts heeft weliswaar alles gegeven in de afsluitende 800m. Ze liet Hall en Johnson-Thompson verstandig gaan, maar had hen wel in het vizier. Vidts leek lang derde te zullen eindigen in de reeks tot in het slot de lokale Xenia Krizsan haar nog voorbij ging. Met 2’09″48 op 800m bedraagt het eindtotaal 6.457 punten voor Vidts. In de strijd om het podium heeft Hall KJT niet van een tweede wereldtitel kunnen houden. Hall ging tot het gaatje maar kwam iets meer dan een seconde te laat voor het goud. Vetter pakt het brons.

17u00: Vidts begint straks als achtste aan de afsluitende 800m. Hoewel haar verspringen en speerwerpen van een voor haar zeer degelijk niveau was, is ze toch heel wat plaatsen teruggezakt. Johnson-Thompson heeft het mentale voordeel in de strijd om het goud. De Britse staat ruim aan de leiding, maar moet nog wel oppassen voor de snelle 800m die Hall normaliter in de benen heeft. De vraag is wel of Hall haar beste niveau gaat kunnen halen. Het jonge supertalent lijkt al heel de tijd te vechten tegen een vervelende blessure. Vetter, de huidige nummer twee in de tussenstand, kan voor het tweede jaar op rij een medaille pakken.

Foto: Jeroen De Meyer

13u30: Nederland gaat Vidts weer van het podium houden. Vetter bewees haar suprematie in het speerwerpen door eerst voorbij 57m en vervolgens een nieuw kampioenschapsrecord van 59m57 neer te zetten. Daarmee komt ze virtueel op een tweede plaats te staan. Hall en KJT hebben nog één beurt te gaan, dus wie de strijd om het goud gaat winnen is nog moeilijk te zeggen. Dat Vidts zich niet langer in de medaillestrijd zal moeien, is wel al duidelijk.

13u00: Vidts kon zich niet meer verbeteren in de tweede en derde beurt. Ze eindigde zo als zesde in haar groep en doet voorlopig 114 punten minder dan haar PR-meerkamp. Wat dat betekent voor het klassement is nog onduidelijk. De tweede groep, met onder andere Anouk Vetter, Hall en KJT, komt pas later aan de beurt.

Foto: Jeroen De Meyer

12u10: De disciplines volgen elkaar snel op. De vrouwen zijn alweer aan het speerwerpen begonnen en niet ondegelijk in het geval van Vidts. Met 41m00 beleeft ze minder dan een meter onder haar PR.

1Ou35: Olalaaaaa, de strijd om de medailles is nog lang niet gestreden. Vidts kon zich niet meer verbeteren in de laatste beurt en komt vierde te staan in de tussenstand op zeven punten van het brons. Helemaal bovenaan het klassement heeft KJT haar plaats opgeëist. De wereldkampioene van 2019 sprong meer dan dertig centimeter verder dan Hall en pakte zo 112 bonuspunten. Ze heeft nu in totaal negentien punten voorsprong op de topfavoriete. Chari Hawkins is de huidige nummer drie.

Foto: Jeroen De Meyer

10u20: Hupsakeeee, 6m35! Vidts heeft er heel wat centimeters bijgekletst. Ze springt zich zo virtueel naar het brons. Over die medailles gesproken. Voor het goud wacht er ons nog een mooie strijd. Anna Hall laat het voorlopig afweten en voelt de hete adem van Katarina Johnson-Thompson.

10u00: We noteren 6m13 bij de eerste beurt voor Vidts. Het hele veld hield er bij de eerste poging een bescheiden beurt op na, dus we kijken vol spanning naar de overige twee pogingen.

9u20: Over dertig minuten begint het verspringen van de zevenkamp. Gisteren vertelde Noor Vidts na afloop zich heel goed te voelen, al wordt het verspringen een vraagteken. In haar voorbereiding was ze door een achillespeesblessure nooit op wedstrijd in de verspringbak te zien. Het wordt dus afwachten hoe de zesde atlete in de tussenstand het zal doen. Fingers crossed.