Dylan Borlée en Alexander Doom mochten vandaag de atletiektempel in Boedapest betreden voor de reeksen van de 400m. Borlée was eerst aan de beurt. Hij maakte lang aanspraak op rechtstreekse kwalificatie voor de halve finales maar viel in de laatste 50m nog net terug naar plaats vier in 45″24. Het was nog bijzonder spannend, maar we zien Borlée terug dankzij de verliezende tijden. Alexander Doom had meteen zekerheid van zijn halve finale. De AVR-atleet puurde er een sterke laatste 100m uit en finishte als tweede in 44”92. Het is de eerste keer dat hij onder de 45 seconden duikt.

De Belgische heren op de 400m hebben voor een perfect rapport gezorgd. Zowel Alexander Doom als Dylan Borlée wisten zich te plaatsen voor de volgende ronde. Doom deed dat rechtstreeks, voor Borlée moest het via de verliezende tijden.

De jongste telg van de bekendste broers van ons land mocht in reeks drie zijn kans wagen. Borlée had op papier de vijfde tijd van zijn reeks en enkel de eerste drie waren rechtstreeks zeker van de volgende ronde. Alles geven was de boodschap en Borlée begon als eerste aan de laatste 200m. In de bocht verloor hij nog een plaats, maar het was pas op het einde dat het rechtstreeks ticket naar de halve finale hem echt werd afgenomen. Jereem Richards ging onze landgenoot voorbij en dus moest Borlée wachten of zijn 45″24 zou volstaan. Het werd nog heel spannend, maar uiteindelijk mag hij toch als laatste mee naar de halve finales van overmorgen.

Doom volgde een net iets andere curve. Na een rustige start kwam hij als derde door na 200 en 300m. In het rechte stuk stak de Belgische kampioen nog een tandje bij. Hij rukte knap op naar de tweede plaats en sloopte de magische grens van 45 seconden. Zijn tijd van 44″92 geeft hem meteen recht op deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar. Voor het zover is, zijn het eerst nog de halve finales van dit WK waar de nieuwe derde Belg aller tijden met de vijftiende tijd van alle deelnemers naar toetrekt.

Foto: Jeroen De Meyer