Drie finales kleurden de openingsdag van het WK in Boedapest. Naast de eindronde van de Mixed Relay was er nog de 10.000m voor de dames en het kogelstoten voor de mannen. Zowel het langste loopnummer als het kogelstoten zorgde voor een zinderend slot. Sifan Hassan gaf het goud door een valpartij in de laatste meters weg aan Gudaf Tsegay. Ryan Crouser hield zijn beste worp voor het laatst en dat leverde ei zo na een nieuw wereldrecord op.

Het WK in Boedapest trok zich pas vandaag op gang waardoor er op deze openingsdag nog niet veel medailles verdeeld werden. De eerste medaillestrijd vond plaats tijdens de rechtstreekse 10.000m-finale bij de dames. Daarin waren de ogen vooral gericht op Sifan Hassan, die net als twee jaar geleden in Tokio voor de triple gaat. Daardoor was deze finale niet het eerste wapenfeit van de Nederlandse op dit WK. Deze ochtend werkte ze de reeksen van de 1500m af waarin ze makkelijk doorstootte.

Vooral niet te veel krachten verspillen in de beginfase, moet Hassan gedacht hebben. Na enkele ronden liep de meest veelzijdige atlete van het moment op haar eentje enkele tientallen meters achter het pak aan. Dat gaatje liep ze langzaam maar zeker weer dicht alvorens de wedstrijd losbarstte. Na ruim 7.000m had Hassan haar weg naar de kop nog steeds niet gevonden. Ze liep in veertiende stelling. Pas in de allerlaatste ronde trok Hassan naar de voorste linie. Ze ging de strijd aan met het Ethiopische trio en moest in de laatste 100m enkel nog Gudaf Tsegay te grazen nemen. Het werd een nek-aan-nek race waarin geen van beide iets weggaf, tot Hassan op minder dan 50m plots de tartan onder zich voelde. Daarmee gaf ze het goud weg aan Tsegay, die 31’27″18 neerzette.

Foto: Jeroen De Meyer

Een fractie later kwamen ook Letesenbet Gidey en Ejgayehu Taye als tweede en derde binnen waardoor het een clean sweep werd voor Ethiopië. Hassan kwam uiteindelijk als elfde over de meet. Haar landgenote Diane van Es eindigde dertiende.

Nederland had zijn portie pech toen echter nog niet gehad. In de finale van de 4x400m mixed hield een nieuwe valpartij onze noorderburen opnieuw van de gouden plak. Femke Bol kwam in de allerlaatste meters ten val waardoor Nederland gediskwalificeerd werd. U leest er hier alles over.

Het kogelstoten bij de mannen zorgde voor minder spanning, maar daarom niet minder extase. Ryan Crouser pakte in de eerste poging meteen uit met 22m63. Niemand van zijn concurrenten kwam nadien ook maar in de buurt van dit nieuw kampioenschapsrecord dat niet lang standhield.

Met het goud al virtueel rond zijn nek, nam de wereldrecordhouder nog één keer de kogel in de hand voor zijn allerlaatste beurt. Het dak ging eraf bij zowel het publiek als Crouser. Met 23m51 zette de Amerikaan alweer een monsterworp neer, amper vier centimeter onder zijn wereldrecord. Leonardo Fabri en Joe Kovacs mogen de kersverse wereldkampioen morgen flankeren op het podium. Zij gingen allebei net voorbij de 22m.