De tien kilometer van Valencia is een internationale topwedstrijd met de absolute wereldtoppers aan de start. Het succes van die wedstrijd heeft ook een schaduwkant, namelijk het feit dat de start jaar na jaar onveiliger werd. Zondagochtend liep het volledig fout. Ook een reeks Belgen gingen zwaar tegen de grond, met als grootste slachtoffer Juliette Thomas. Voorin gingen de zeges naar Weldon Langat en Yalemzerf Yehualaw, die haar eigen WR tot op vijf seconden benaderde.

Valpartijen zijn binnen de atletiekwereld een uitzondering op de regel en in de meeste gevallen onschuldig. Toch kan het goed fout lopen, zoals zondagochtend op de tien kilometer van Valencia. Toen de grote meute zich op gang trok, gingen een aantal atleten tegen de grond. Er ontstond als het ware een heuse kettingbotsing, met all gevolgen van dien. Tientallen atleten gingen tegen de grond, inclusief een trosje Belgen met onder meer Lisa Rooms. Het grootste slachtoffer langs Belgische zijde was Juliette Thomas, die in december net zoals Rooms het EK veldlopen voor haar rekening nam. Thomas werd bedolven onder de vallende atleten, maar kon gelukkig op de hulp van haar trainer Justin Mahieu – die ook deelnam in Valencia – rekenen. Mahieu offerde zijn eigen kansen op om zijn atlete in veiligheid te brengen.

Voorin wisten een aantal (wereld)toppers de grote valpartij te ontwijken. Bij de mannen bleef een elitegroepje van een achttal atleten lang samen. De Keniaan Weldon Langat zou zich in de slotfase de sterkste tonen met een tijd van 26’55. Jimmy Gressier was de eerste Europeaan op de 11de stek in 27’40. De eerste landgenoot was Sander Vercauteren die met 28’48 een handvol seconden voor duatleet Arnaud Dely finishte.

Yalemzerf Yehualaw had in Valencia haar zinnen gezet op een verbetering van haar eigen WR op de 10 kilometer op de weg. Yehualaw ging relatief behouden van start en moest ook opboksen tegen de felle wind. Halfweg lag de winnares van de London Marathon 19 seconden achter op schema, maar na een reeks kilometers in 2’53 kreeg ze alsnog uitzicht op een nieuwe recordtijd. In de slotkilometer moest de Ethiopische echter wat gas terugnemen. Met 29’19 zette ze de tweede prestatie aller tijden neer, amper vijf seconden boven haar eigen WR. Maar liefst zes dames doken onder 31 minuten. De Britse Samanta Harrison verraste met een knappe zesde stek en een chrono van 30’51. Lisa Rooms viel net buiten de top 20 na haar verstoorde start en liep met 33’14 een meer dan knappe chrono.

“Pure chaos bij de start. Ik werd tegen de grond geduwd, vervolgens vertrappeld, verloor een schoen en geraakt dan toch op een manier opnieuw recht. Onderweg heb ik getwijfeld of ik zou verder lopen. Nog steeds een PR, maar vooral opgelucht dat ik nog leef”, klonk het bij Rooms via Instagram.