Een twintigtal Belgen trok zaterdag richting Genève en daarnaast vond ook de Flanders Cup Putbos Memorial Buyle plaats. In Oordegem hees Pieter Sisk zich naar de vijfde plaats op de Belgische 1500m-ranking aller tijden en plaatsten heel wat jongeren zich voor een kampioenschap. Hanne Claes liep in Genève een tweede persoonlijk record in één week tijd terwijl Imke Vervaet voor het eerst onder 52 seconden dook op de 400m. Kylie Lambert sleepte er een EK juniorenticket in de wacht.  Op de Gouden Spike in Leiden katapulteerde Elien Vekemans zich voor de derde keer dit seizoen voorbij het Belgisch beloftenrecord polsstokspringen.

Pieter Sisk was de laatste weken al goed op dreef op de 1500m maar deed daar in Oordegem nog eens een schepje bovenop, een nieuw PR van 3’35″12 is zijn deel. Daarmee maakt de DCLA-man een gigantische sprong in de Belgische ranglijst aller tijden. Hij komt op plaats vijf terecht, net voor Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen.

Foto: Jolien De Bock

Belgian Cheetahs in vorm, persoonlijke records voor Claes en Vervaet

Eerder deze week pakte Hanne Claes al eens stevig uit door haar WK-ticket te boeken met een dik PR op de 400mH maar de honger van de Cheetah was duidelijk nog niet gestild. De kersverse besttijd uit Huelva moest er in Genève opnieuw aan geloven. Claes won en ging met 54″75 nog eens 12 hondersten sneller dan dinsdag. Ze wordt zo de dertiende snelste vrouw van de wereld in 2023. Kylie Lambert liep in de tweede reeks naar een PR van 58″90 en verzekert zich daarmee van deelname aan het EK junioren in Jeruzalem. Ook Nina Hespel kwam in actie op de lage horden, zij kwam over de finish na 57″03. Julien Watrin deed met 49″79 niet mee voor de overwinning in de mannenwedstrijd.

Op de 400m zag Claes drie collega-Cheetahs aan de bak komen met Imke Vervaet als absolute uitblinkster. Voor haar was een nieuwe persoonlijke besttijd van 51″91 weggelegd, liefst vier tienden sneller dan haar vorige topprestatie. Naomi Van Den Broeck snelde naar 52″00 en Helena Ponette opende haar seizoen in 52″38. Jonathan Sacoor deed er bij de mannen op die afstand 46″21 over. Van Den Broeck en Sacoor liepen daarmee allebei hun snelste tijd van het seizoen tot dusver.

Foto: Jeroen De Meyer

De Belgian Rockets (Elise Mehuys/Delphine Nkansa/Rani Vincke/Rani Rosius) trokken op volle sterkte naar Genève maar moesten zich tevreden stellen met 43″81, trager dan op de IFAM maar wel de derde tijd ooit voor deze generatie sprintsters. Rani Rosius pakte de overwinning op de individuele 100m in 11″24 nadat ze in de reeksen al 11″27 had gelopen. Rani Vincke knokte zich in de B-finale knap naar een PR van 11″46 en voor Elise Mehuys was de eerste ronde het eindstation, zij liep daarin 11″70. Delphine Nkansa nam deel aan de individuele 200m en zette 23″20 neer.

Anne Zagré leverde twee degelijke prestaties af door zowel in de reeks als in de finale 13″07 te klokken. Cedric Sorgeloos lanceerde zijn speer richting 68m22 en Zita Goossens sprong 1m84 hoog. Voor Camille Laus en Stijn Baeten werd het een wedstrijd om snel te vergeten. Laus werkte haar 800m af in 2’11″20 en Baeten zijn 1500m in 3’40″52; allebei deden ze dit seizoen al een stuk beter. Vanessa Sterckendries werd tweede en deed het niet onaardig door haar kogel 68m20 ver het veld in te slingeren.

Elien Vekemans verbetert voor de derde keer dit seizoen Belgisch beloftenrecord

Op de Gouden Spike in Leiden verbeterde Elien Vekemans al voor de derde keer dit seizoen het Belgische beloftenrecord polsstokspringen. Na 4m30 en 4m35 ging de lat deze keer naar 4m42. Vekemans waste het varkentje in één poging en moet op de Europese beloftenranking dit jaar alleen de Estse Marleen Mülla laten voorgaan. De kwalificatie voor het beloften-EK in Espoo had Vekemans logischerwijs al op zak.

Elien Vekemans – Foto: Peter Wagemans

Flanders Cup Putbos levert een hoop jongerenlimieten op

In Oordegem viel vooral succes te rapen voor de jonge middellange afstandslopers. Régis Thibert en Simon Jeukenne, beiden Herve AC, doken in dezelfde wedstrijd onder de limiet voor het junioren-EK. Thibert won de 3000m in 8’06″36 en kon nog net Jeukenne afhouden die in de laatste meters akelig dichtbij kwam. Hij finishte in 8’06″76. Thibert was overigens al geplaatst voor het EK in Jeruzalem op de 5000m. Ook op de 1500m vielen twee juniorenlimieten te noteren. Bij de dames boekte junior Nel Vanopstal haar ticket voor Jeruzalem door 4’19″84 neer te zetten. Viktor Leenaert haalde zijn slag binnen met 3’45″21. Op de 200m plaatste scholiere Lauren Petroci-Coninx zich voor de EYOF in Maribor door naar 23″98 te snellen.

Simon Jeukenne – Foto: Jeroen De Meyer

Ten slotte mocht Elie Bacari, al geplaatst voor het EK beloften, een nieuw PR van 13″73 bijschrijven op de 100mH. Eervolle vermeldingen zijn er voor Lynn Beck die op de 100mH de limiet voor het beloften-EK (13″30) miste met één honderdste; en Yanni Sampson, die net als twee weken geleden vier centimeter tekortkwam voor de verspringlimiet van het junioren-EK. Ilana Hanssens, 57″94 op de 400mH; en Janie De Naeyer, 23″58 op de 200m, verbeterden hun PR aanzienlijk maar bijten vooralsnog de tanden stuk op de limiet voor het EK beloften in Espoo.

1 REACTIE

 1. Onze atleten doen het opperbest. Proficiat.
  Men moet echter alles in zijn juiste context plaatsen.
  De nieuwe spikes leveren een flink voordeel op, dat voorlopig althans,
  moeilijk precies in te schatten is. De Amerikaanse universitaire
  kampioenschappen in Austin ( 300 meter hoog) hebben overduidelijjk
  aangetoond dat de nieuwe spikes het atletieklandschap aan het
  veranderen zijn. Vergelijken met vroeger kan niet meer.

Reacties zijn gesloten.