Na een maandenlange en zware revalidatie kijkt Paulien Couckuyt voorzichtig vooruit. De Belgische recordhoudster op de 400m horden scheurde in november 2022 haar linker kruisband en maakt vandaag nog dag na dag progressie. Samen met haar coach Rudi Diels traint ze sinds kort gedeeltelijk weer op de piste. Ze doet er alles aan om in augustus opnieuw in competitie te treden.

2022 was op z’n minst gezegd een klotejaar voor Paulien Couckuyt. Na een in- en outdoorseizoen vol blessures en pech, kwam eind november het absolute dieptepunt. Tijdens de Team Belgium stage in Belek scheurde de atlete haar linker kruisband. Een streep door alle sportieve hoofddoelen in 2023 en een zware revalidatie, dat was het zware verdict.

“De afgelopen maanden waren zeker niet gemakkelijk”, vertelt Couckuyt daarover. “De spieren in mijn linkerbeen waren volledig weg en we moesten vanaf nul alles opnieuw opbouwen. Naast het fysieke, was het ook op mentaal vlak een uitdaging. Ik heb gelukkig veel steun gehad van vrienden en familie. Met mijn psycholoog heb ik die periode ook vaker contact gehad om te zien hoe de situatie evolueerde”, blikt de 400m horden-specialiste terug.

Terugkeer op de atletiekpiste

Ondertussen zijn we een half jaar verder en kan Couckuyt stilaan haar focus weer verleggen naar het sportieve. De dagelijkse revalidatiesessies met haar kinesitherapeut in LAB Antwerp maken gedeeltelijk plaats voor lichte trainingsarbeid op de piste. Een belangrijke stap voorwaarts in het proces.

Foto: Floryan Simar

“We maken op dit moment goede progressie. Ik zit voorlopig nog drie keer per week bij de kinesist en twee keer per week in het krachthonk om de spieren te versterken, maar ik kan ook weer met mijn coach aan de slag. Daar ben ik heel blij mee”, klinkt het opgetogen bij de atlete van Rudi Diels. “Op dit moment doen we vooral warming-ups op de horden en looptechnische trainingen om het lopen er na die lange periode weer in te krijgen. We proberen ook de uithouding, snelheid en weerstand weer op punt te krijgen door onder andere te fietsen en de crosstrainer te gebruiken. Alles samen is het best nog zwaar”, getuigt de 26-jarige atlete over haar huidige trainingsschema.

Blik op de toekomst

Couckuyts revalidatie verloopt goed, en dus werpt ze, met de zomermaanden in zicht, al voorzichtig een blik op de toekomst: “Ondanks de progressie die ik maak, is het moeilijk te zeggen of we op schema zitten. We hadden op voorhand gezegd dat we in augustus weer wedstrijden wilden lopen. Dat moet normaal lukken. Of ik daar in goede vorm voor de dag ga komen, is nog maar de vraag. Het is ook te vroeg om te zeggen waar ik exact wil starten. Dat zal afhangen van de punten voor de ranking die er te verdienen zijn.”

Concrete doelen heeft de atlete van VAC deze zomer niet. “Ik wil vooral opnieuw een goed ritme vinden op de horden, wedstrijden afwerken in een redelijke tijd en zonder al te veel pijn”, klinkt het.

Foto: Jeroen De Meyer

En als alles daarna volgens plan blijft gaan, hoopt Couckuyt na haar exploten in Tokio en de moeilijke periode die daarop volgde, er op de Olympische Spelen in Parijs weer te staan. “Ik hoop sterker uit deze periode te komen en in Parijs weer iets moois te kunnen laten zien. Maar ik wil me eerst en vooral kwalificeren. De limieten zijn heel scherp en ook de tegenstand is duidelijk verbeterd. Maar als ik kijk naar wat ik in het verleden heb gepresteerd, moet ik erin geloven dat het goed kan komen”, besluit Couckuyt.