Eilish McColgan heeft er een goede generale repetitie opzitten voor haar marathondebuut in Londen. Tijdens de Berlin Half Marathon snelde de Britse naar winst in een nieuw nationaal record van 65’43. De winst bij de mannen ging naar Sebastian Sawe in 59’00. Dorian Boulvin en Juliette Thomas verschenen ook aan de start in Berlijn. Boulvin is er niet in geslaagd om voor het eerst in zijn carrière onder de 63′ te duiken. Hij bleef steken op 63’36. Thomas kende wél een begenadigde dag. Zij verpulverde haar PR met bijna twee minuten.

Op zondag 23 april maakt Eilish McColgan in Londen haar langverwacht debuut op de marathon. McColgan toonde begin maart al dat ze in bijzonder goede doen is door het Brits record op de 10.000m scherper te stellen naar 30’00″86, maar kende desondanks geen vlekkeloze voorbereiding. De afgelopen maanden gooiden blessures aan de knie, achillespees en kuit regelmatig roet in het eten. Zo moest de Britse onlangs nog verstek geven voor de halve marathon in New York.

Om in de laatste rechte lijn richting Londen nog vertrouwen te tanken, trok McColgan naar het snelle parcours in Berlijn voor een halve marathon. De Britse recordhoudster werd al vroeg in de wedstrijd opgejaagd door de snel gestarte Tsigie Gebreselama. Net voor halfweg had de Ethiopische al ruim tien seconden voorsprong. De kilometers daarop sprokkelde ze alleen maar meer bonusseconden op de ranke Britse.

In het slot van de wedstrijd toonde McColgan haar verbetenheid. Ze dichtte het gaatje volledig en liep in de laatste drie kilometer zelfs nog een halve minuut uit op haar concurrente.

McColgan liet de klok stoppen na een pittige 65’43 en duikt zo 43 seconden onder het Brits record dat ze een jaar geleden neerzette vol de Emiraten. Ze schuift zo op van de zevende naar de vierde plaats op de Europese ranking aller tijden. De Nederlandse Sifan Hassan, die eveneens in Londen haar marathondebuut maakt, topt nog altijd de ranglijst met 65″15.

Juliette Thomas volgde niet onlogisch een eind verderop maar kwam eveneens heel sterk voor de dag. De atlete verpulverde haar PR op deze afstand en liep naar 72’06. Thomas deed daarmee bijna twee minuten beter dan tijdens het BK in Gent. Slechts vier landgenoten liepen in het verleden al sneller dan de 22-jarige atlete.

Foto: Jeroen De Meyer

Winst voor Sebastian Sawe, Dorian Boulvin snelste Belg

Bij de mannen trok Sebastian Sawe aan het langste eind. De Keniaan hield zijn landgenoot Alex Kibet, die in het verleden meermaals aan de start stond van de CrossCup, voor met wel geteld elf seconden. Sawe bleef met 59″00 amper twee seconden boven zijn eigen PR. Amper vijf atleten liepen dit jaar al sneller.

Wie ook aan de start stond was Dorian Boulvin. De nummer drie van het BK halve marathon trok met een duidelijk doel naar de Duitse hoofdstad. Nadat hij op het BK in Gent zijn PR aanscherpte tot 63’07, wilde hij in Berlijn resoluut onder de 63’00 duiken. Met 63’36 slaagde Boulvin niet in zijn opzet. De atleet van het Runners’ lab Athletics Team finishte uiteindelijk als negentiende.

Foto: Peter Wagemans