Nederland had op deze derde dag van het EK indoor in Istanboel nog geen enkele medaille beet. Na de finale van de 400m stond de teller plots op twee. Femke Bol en Lieke Klaver verzorgden het spektakel door naar respectievelijk goud en zilver te wervelen. In de finale van de 60m mannen kon Marcell Jacobs zijn titel niet verlengen. Zijn landgenoot Samuele Ceccarelli was hem net te snel af met 6”48.

Het EK indoor in Istanboel was nog niet EK van de Nederlanders. Onze noorderburen konden nog geen enkele medaille pakken, al hadden ze nog wel de 400m-finale te goed. Daarin traden Lieke Klaver en goudhaantje Femke Bol aan waardoor de teller wel eens naar twee kon springen.

Kersvers wereldrecordhoudster Bol zou het goud echter niet cadeau krijgen. Klaver liet haar werken om als eerste naar binnen te kunnen snijden. Bol haalde de tussensprint en kon vervolgens echt aan haar zegetoer beginnen. Ze verlengde knap haar Europese titel door alweer onder de 50 seconden te duiken (49”85). Klaver veroverde even later haar eerste individuele plak met 50”57. Het brons ging naar hun trainingsmaatje Anna Kielbasinska (51”25). Bij de mannen pakte Karsten Warholm het goud voor Julien Watrin. Meer over deze race leest u hier.

Op de 60m werd het goud en zilver eveneens gesplitst onder twee landgenoten. Het was echter niet titelverdediger en olympisch kampioen Marcell Jacobs die aan het langste eind trok, wel zijn landgenoot Samuele Ceccarelli. Ceccarelli haalde het namelijk in 6”48 terwijl Jacobs met 6”50 bijna een tiende boven zijn PR bleef. Henrik Larsson pakte brons met 6”53.

Foto: Alex Livesey/Getty Images for European Athletics)

Wilma Murto had in het polsstokspringen alle reden tot vieren. De Finse verrastte vorige zomer nog met een Europese titel in München. Vandaag voegt ze nog een Europese indoortitel toe aan haar palmares. 4m80 was uiteindelijk nodig voor het goud, meteen een nieuw nationaal record én de allereerste gouden plak ooit voor Finland op een EK indoor.

Op de 1500m heeft Laura Muir haar titel met succes verdedigd. De Britse hield zich in het eerste wedstrijddeel schuil in de achterhoede en liet de Roemeense Claudia Bobocea het vuile werk opknappen. Net voorbij halfweg duwde Muir het gaspedaal in. Ze zette zich met nog één ronde te gaan aan de kop snelde naar een nieuwe Europese titel in 4’03”40. Bobocea pakte het zilver in een persoonlijk record van 4’03”76. De Poolse Sofia Ennaoui pakte brons met 4’04”06.

Foto: Jeroen De Meyer

Tenslotte werd ook nog de finale van het hinkstapspringen afgewerkt. Daar verwende Tuöba Danismaz het thuispubliek door in haar eerste poging het nationaal record op 14m31 te zetten. Daarmee bezorgt ze haar land een gouden plak.