Julien Watrin heeft op het EK indoor in Istanboel bewezen dat hij de Belgian Tornados niet nodig heeft om op het podium te geraken. In de 400m-finale knalde de pupil van François Gourmet naar het zilver in een nieuw Belgisch record. Dat hij nota bene op zijn dertigste voor het eerst individueel succes boekt, is ook de atleet niet ontgaan.

“Niet slecht om pas op je dertigste je eerste individuele medaille te pakken hé”, vertelde een stralende Julien Watrin na zijn zilveren 400m-finale. “Ik ben supercontent. Met Karsten Warholm als tegenstander wist ik dat ik niet op goud mocht rekenen. Met mijn zilveren medaille en snelle tijd doe ik beter dan gehoopt. Ik heb het goed gedaan.”

Hordespecialisten zegevieren

Watrin, die vorig jaar in München zesde werd in de finale van de 400m horden, kwam in zijn tweede individuele EK-finale nog heel dicht bij het goud. Van teleurstelling was achteraf geen sprake.

“Als het iets verder was geweest, dan denk ik dat ik Warholm nog had kunnen pakken. Maar een 400m is 400m natuurlijk. Hij is een heel sympathieke kerel dus ik gun het hem echt. Hetzelfde trouwens met Carl Bengtström, ook hij is heel fijn in de omgang. Het is grappig dat het podium trouwens volledig bezet wordt door specialisten van de 400m horden.”

Julien Watrin die Karsten Warholm feliciteert – Foto: Erik van Leeuwen

Bang om ingesloten te raken

Tijdens de race zat de schrik om tactisch de mist in te gaan er wel even in bij de vice-Europese kampioen op de 400m in zaal.

“Ik was bang om tactisch een fout te maken. Ik moest even buitenom wat economisch gezien niet top is. Gelukkig kon ik goed anticiperen op wat er net voor mij gebeurde zonder al te veel energie te verliezen. In de laatste ronde voelde ik de Spanjaard langs buitenom komen waardoor ik schrik had ingesloten te geraken. Alles is gelukkig goedgekomen”, zei hij tevreden.

Tweede Belgische record op twee dagen

De verbetering van zijn Belgisch record verbaasde Watrin niet zo, al had hij ook weer niet verwacht om zo’n hap uit zijn tijd te nemen.

“Gisteren had ik twee koersen in de benen, dus ik wist ergens wel dat ik sneller kon dan mijn chrono uit de halve finale. Maar vandaag telde de plaats en niet de tijd, dus ik ben hier heel blij mee. We zijn een mooi kampioenschap aan het neerzetten met de Belgische delegatie. Gisteren waren er Nafi (Thiam; red.) en Noor (Vidts; red.) op de vijfkamp, daarnet nog Eliott (Crestan; red.) die zich voor de finale plaatst… Dat motiveert.”

Belgian Tornados

Met ook het eremetaal van Thiam en Vidts heeft de Belgische delegatie nu van elke kleur één in het bezit. Daar kan morgen, op de slotdag, nog wat bijkomen. De Belgian Tornados zijn één van de kanshebbers op een medaille waardoor Watrin misschien wel met twee medailles Istanboel kan verlaten.

“Ik denk wel dat ik me morgen nog steeds goed zal voelen. Ik heb meer volumes gedraaid op training in vergelijking met een jaar geleden, dus dat gaat zeker van pas komen. Ik zie het wel goed komen. De Spanjaarden zijn bovendien niet op hun sterkst. Of Alexander (Doom; red.) morgen start is nog af te wachten.”