Nafi Thiam mag zich voortaan wereldrecordhoudster op de vijkamp noemen. Op het EK indoor in Istanboel steeg het 28-jarige supertalent boven zichzelf uit door maar liefst 5.055 punten te sprokkelen. Thiam straalde na afloop en was meteen bijzonder hongerig naar meer. Ze voelt dan ook dat ze nog lang niet aan haar plafond zit.

“Ik ben supercontent”, was het eerste dat de kersverse Europese indoorkampioene en wereldrecordhoudster na afloop vertelde. “In mijn eerste wedstrijd van het seizoen zet ik meteen een wereldrecord neer. Dat is geniaal. De tegenstand heeft me vandaag echt gepusht. Het is leuk om elkaar naar een hoger niveau te stuwen.”

Thiam mocht dan wel zonder wedstrijdritme afgezakt zijn naar dit EK indoor, ze had op training wel al in de mot dat de vorm er zeker was. “Ik wist dat mijn vorm heel goed was. De trainingen in Zuid-Afrika voelden heel goed aan. Dat gevoel effectief omzetten in competitie is nog net iets anders. Pas na het kogelstoten begon ik te geloven in een eventueel wereldrecord. Ik wist dat ik mits een goede beurt in het verspringen, zeker in de buurt moest kunnen komen.”

Het werd uiteindelijk een meer dan goede beurt in het verspringen, gevolgd door een stevige verbetering van haar PR op de 800m. “De 800m ging goed. Ik voelde me kalm en 2’13 is echt een snelle tijd voor mij. Normaal ben ik na dit afsluitende nummer helemaal uitgeput, maar nu niet. Geen pijntjes of niets. Het is heel leuk te zien dat ik nog zoveel vooruitgang kan maken. Ik denk ook dat ik zeker nog beter kan.”

Dit geeft veel vertrouwen voor de zomer, al hamert Thiam er na haar coachwissel op dat het echt een overgangsjaar blijft. “Het was de juiste beslissing om van coach te veranderen. Zowel fysiek als mentaal doet het mij goed. Velen twijfelden aan mijn keuze, maar ik wist van in het begin dat het een goede zet was. Ik voel dat ik op veel disciplines nog vooruitgang kan boeken, maar ik moet geduld blijven hebben. Ooit komt dat wel. Ik weet nu dat ik het Europees record op de zevenkamp in mij heb. Ook die puzzel zal net zoals vandaag wel eens samenvallen. Ik mag alleen niets overhaasten. We moeten stap voor stap blijven werken”, aldus de beste atlete ooit op de vijfkamp.

1 REACTIE

  1. Mooi om naar te kijken, eindelijk een doorbraak op de 800 m haar zwakste nummer tot nu toe.

Reacties zijn gesloten.