Rani Rosius en Delphine Nkansa verlaten dit EK indoor in Istanboel met een knaller. Rosius snelde in de finale van de 60m naar een straffe vierde plaats in 7″15, alweer een verbetering van haar PR. Nkansa deed het ook beter dan ooit door naar 7″19 te sprinten. Zij werd daarmee mooi zesde. De Europese titel ging naar Mujinga Kambundji in een kampioenschapsrecord van 7″00.

In de EK-finale van de 60m in Istanboel hebben Rani Rosius en Delphine Nkansa kunnen meestrijden met de Europese top. Nkansa mocht vanuit baan acht van start gaan, Rosius kreeg baan acht toebedeeld en zat dus net tussen Mujinga Kambundji en Ewa Swoboda, twee van de topfavorieten voor het goud.

Onze twee landgenoten kwam goed uit de blokken en stegen boven zichzelf uit. Even leek Rosius zelfs aanspraak te maken op het brons, maar dat was zonder de Daryll Neita gerekend. De Britse hield onze landgenote met 7″12 nog net drie honderdsten achter zich.

Met 7″15 verbeterde de Belgische kampioene zich voor de tweede keer op één dag. In de reeksen kwam ze namelijk al tot 7″16. Daarmee sluipt ze langzaam maar zeker dichter op het Belgisch record van Kim Gevaert (7″10).

Nkansa komt eveneens dichterbij. Met 7″19 dook ze voor het eerst onder de 7″20. Het leverde haar een zesde plaats op in haar eerste groot kampioenschap in zaal.

De Europese titel ging uiteindelijk naar Kambundji in een nieuw kampioenschapsrecord van 7″00. Haar snelste tijd ooit is dit echter niet. De Zwitserse bewees in het verleden al met 6″96 onder de 7″00 te kunnen duiken. Swoboda pakte het zilver met 7″09.

Foto: Erik van Leeuwen

Rani Rosius: “Ben dolgelukkig met vierde plaats”

“Finale leek mij eerst onmogelijk. Toen ik de deelnemerslijst van dichtbij bekeek, begon ik er plots wel een beetje in te geloven. En nu word ik hier vierde. Dit is geweldig. En dan nog samen met Delphine (Nkansa; red.). Dat maakt het helemaal af. We waren in de oproepkamer nog samen aan het lachen. We zaten totaal niet in ‘the zone’, maar toch heet ons dat naar twee persoonlijke records gestuwd. Ik ben dolgelukkig met deze vierde plaats. Je moet het natuurlijk wel in perspectief zetten. Het is niet dat ik de vierde snelste vrouw van Europa ben. Er zijn nog veel snellere meisjes die hier vandaag om welke reden ook niet waren. Maar toch is het zot dat ik het gat met de top drie, die op voorhand outstanding leken, toch gevoelig heb kunnen verkleinen. Dat is al een prestatie op zich.”

“Ik ben ook opgelucht dat ik hier zonder blessures uitkomt, want tijdens de opwarming voelde ik mijn hamstring trekken. Ik was voor de finale al twee keer voluit gegaan. Ik kon het mij dan ook niet permitteren om het in de reeksen rustig aan te doen. Dat vergt wel wat van je lichaam. Ja het BR van Kim Gevaert komt inderdaad dichterbij, maar ik ga niets overhaasten. Stap voor stap. Ik ben nog altijd maar 22 jaar. Eerst op naar de zomer. Ik heb er zin in.”

Delphine Nkansa: “Voor halve finale was ik aan het wenen van de stress, finale was genieten”

“Ik droomde vooraf van een finaleplaats en dat is gelukt. Zelfs in een persoonlijk record. Ik ben hier echt heel tevreden mee. Superleuk ook dat ik dit kon delen met mijn kamergenote. Voor de halve finale was ik nog aan het wenen van de stress. Mijn coach heeft me toen echt moeten kalmeren en me inprenten dat het wel goed zou komen. In de finale heb ik het tegenovergestelde gedaan. Ik wou vooral genieten en ervaring opdoen. Allesbehalve bezig zijn met mijn techniek of de tijd. Ik ben echt met een glimlach in mijn startblokken gekropen. Ik ben heel tevreden.”