Nafi Thiam heeft zonet geschiedenis geschreven. Niet alleen is ze de eerste atlete ooit die drie Europese indoortitels op de vijfkamp op haar naam schrijft, ze is vanaf nu ook de allerbeste ooit op deze discipline. Met 5.055 punten doet ze beter dan elf jaar oude wereldrecord van Nataliya Dobrynska. De Poolse Adrianna Sulek belette een één en twee voor België door eveneens beter te doen dan het voormalig WR, maar Noor Vidts mag morgen wel knap als derde het podium op.

Het is gebeurd. Tien jaar nadat Nafi Thiam eigenlijk het wereldindoorrecord bij de junioren op de vijfkamp verbeterde, maar dat door afwezigheid van een dopingcontroleur niet gehomologeerd zag worden, heeft ze toch een wereldrecord op haar naam staan.

Thiam zakte nochtans zonder al te veel verwachtingen af naar het EK indoor in Istanboel. Na de overstap van Roger Lespagnard naar Michaël Van der Plaetsen, wilde het raspaard vooral kijken waar ze stond. Wedstrijdritme had ze dan ook nog niet in de benen.

Met 8”23 op de 60m horden, het openingsnummer van de vijfkamp, veegde Thiam alle eventuele twijfels snel van tafel. Ze klokte meteen een evenaring van haar zes jaar oude persoonlijk record. Daarna zette ze haar recordkoers voort in het hoogspringen waar ze letterlijk boven de tegenstand uitsprong. Als enige van het veld wipte ze over 1m92. Met een persoonlijk record van 15m54 in het kogelstoten, haar eerste onder Van der Plaetsen, was ze wederom de beste. Met deze fraaie afstand wakkerde de koningin van de meerkamp de wereldrecorddroom echt aan.

Foto: Erik van Leeuwen

Na een welverdiende rustpauze volgde er ’s avonds nog het verspringen en de afsluitende 800m. In de verspringbak groeide Thiam in de wedstrijd waardoor ze uiteindelijk 6m59 sprong. De opdracht voor de afsluitende 800m was duidelijk wilde ze een dubbelslag slaan: sneller lopen dan 2’16″51 en de Poolse Adrianna Sulek minstens tien seconden achter zich houden. Dat deed ze! 2’13″60 was haar eindtijd waardoor ze uitkomt op 5.055 punten, 43 punten beter dan het wereldrecord.

Thiam heeft in Istanboel een fraai stukje geschiedenis geschreven door haar derde Europese indoortitel op de vijfkamp te veroveren. Maar na een karrevracht aan gouden plakken op EK’s, WK’s en Olympische Spelen, staat haar naam nu ‘eindelijk’ ook gevestigd in de recordboeken. Nataliya Dobrynska zag vanuit de tribunes namelijk hoe onze landgenote haar wereldrecord afsnoepte nadat het elf jaar heeft standgehouden.

Noor Vidts maakte het Belgisch feest compleet door het brons te veroveren in 4.823 punten. Zij werkte een hele sterke vijfkamp af, maar botste op een indrukwekkende Sulek. De Poolse deed met 5.014 punten eveneens beter dan het voormalig wereldrecord. Vidts heeft nu van elke kleur een internationale medaille in haar kast hangen. Eerst was er het zilver op het EK in 2021, vorig jaar het goud op het WK in Belgrado en nu dus het brons in Istanboel. Haar Belgisch record is ze echter wel kwijt. Dat snoepte Thiam logischerwijs af.

Foto: Erik van Leeuwen